Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pensionsmyndigheten avregistrerar Allra och Life Funds från premiepensionens fondtorg

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Fondbolagen Allras fyra fonder och Life Funds två fonder avregistreras från premiepensionens fondtorg och samarbetsavtalen sägs upp med omedelbar verkan. Detta då Pensionsmyndigheten inte anser att fonderna är lämpliga att vara på fondtorget. 

Allras fonder köpstoppades den 14 februari i år. Anledningen var att Pensionsmyndigheten inlett en utredning för att klarlägga om bolaget följer det samarbetsavtal som finns för fondtorget. 

Pensionsmyndighetens utredning är nu klar. Den visar bland annat att Allra ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att bolaget kunna motivera på vilket sätt dessa transaktioner varit till gagn för spararna.

– De fonder som verkar på fondtorget har åtagit sig att i alla lägen verka för pensionsspararnas bästa. I Allras fall förekommer det upplägg som vi inte kan tolka på annat sätt än att avsikten är att använda fonderna för att berika ägarna istället för pensionsspararna. Till det kommer betydande intressekonflikter och aggressiv marknadsföring som står i strid med vårt samarbetsavtal. I ett sådant läge måste vi agera för att skydda pensionsspararna, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm.  

Utredningen har varit omfattande, enligt Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg:

– Vi har haft anledning att ställa frågor till Allra samtidigt som vi självklart hämtat in uppgifter från annat håll. Den sammantagna bedömningen visar att det finns företeelser och beteenden som inte är tillåtna enligt vårt samarbetsavtal. Därför avregistrerar vi fonderna och säger upp avtalet. 

Ytterligare fonder plockas bort

Parallellt med utredningen av Allra har Pensionsmyndigheten även utrett fondbolaget Life Funds med för närvarande två mindre fonder på fondtorget. Även i detta fall har Pensionsmyndigheten i dag fattat beslut om avregistrering. Det främsta skälet är att personer som styrt Allras fondverksamhet ytterst kontrollerar Life Funds. 

Ordnad inlösen

I samband med avregistreringen skickas en säljorder på hela innehaven i Allras fyra fonder samt Pensionsmyndighetens innehav i Life Funds två fonder. Därefter ska en ordnad avveckling av fondernas innehav äga rum med pensionsspararnas bästa för ögonen. Samtliga sparare i fonderna kommer också att få ett brev hemskickat med information om avregistreringen. 

Allras fyra fonder har cirka 102 000 sparare med ett innehav värt cirka 16 miljarder kronor. För Life Funds handlar det om cirka 1350 sparare med ett innehav värt cirka 140 miljoner kronor.

För mer information

Jimmy Larsson Hagberg, pressekreterare, 072-210 22 87