Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pensionsmyndigheten och SPV i nytt samarbete

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Statens tjänstepensionsverk – SPV och Pensionsmyndigheten startar under hösten ett samarbete kring det nya inkomstpensionstillägget. Genom samarbetet får Pensionsmyndigheten värdefullt stöd för att ta hand om alla de frågor som förväntas uppstå kring beslut och utbetalningar av inkomstpensionstillägget.

Inkomstpensionstillägget är ett nytt tillägg till den allmänna pensionen och som administreras av Pensionsmyndigheten. Inkomstpensionstillägget ska handläggas för samtliga befintliga pensionärer, cirka 2 miljoner. Alla som har rätt till den nya förmånen får ett beslut under augusti och september. Bara de som har inkomstgrundad allmän pension mellan 9 000 kronor till 17 000 kronor per månad får en utbetalning på mellan 1 krona och max 600 kronor före skatt i september.

Det finns en förväntan om ökat tryck på Pensionsmyndighetens redan ansträngda kundservice via telefon med anledning av inkomstpensionstilläggets beslut och utbetalningar. Utskicket av beslutsbrev är det största som myndigheten har genomfört någonsin vid sidan av orange kuvert. Samarbetet är därför välkommet och består i att ett antal medarbetare från SPV bistår Pensionsmyndighetens kundservice per telefon för att svara på frågor om inkomstpensionstillägget. Samarbetet pågår från mitten av augusti till slutet av oktober.

– Vi är mycket tacksamma för att SPV sträcker ut sin hand och vill samarbeta med oss kring inkomstpensionstillägget. Vi har redan ett läge där vår kundservice arbetar för fullt med längre kötider i telefonin än normalt och räknar utöver det med många nya samtal om inkomstpensionstillägget efter sommaren, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr.

– SPV och Pensionsmyndigheten har viktiga samhällsuppdrag och för oss är det självklart att hjälpa till om en annan myndighet behöver hjälp. Vi jobbar ju båda med pensioner och vi ser det här som en möjlighet för våra medarbetare att få lära sig mer om pensioner i stort, men också att få möta våra gemensamma kunder. Det här samarbetet är ett jättebra tillfälle att samlas kring något som är viktigt för samhället, men också kring något som vi bedömer är bra för SPV, säger SPV:s generaldirektör Maria Humla.

Inkomstpensionstillägget och utbetalningarna

Brev om inkomstpensionstillägget skickas i augusti och september till cirka 2 miljoner pensionärer. Brevet innehåller beslut som kan betyda en utbetalning från 1 krona till som mest 600 kronor före skatt per månad.

Utbetalning av inkomstpensionstillägg till de som är berättigade sker i september. Det krävs ingen separat ansökan utan inkomstpensionstillägget prövas för alla som har pension och i övrigt uppfyller villkoren. 

En rad krav omgärdar inkomstpensionstillägget som i huvudsak beror på ålder, inkomstgrundad pension och antalet intjänandeår.

Mer information om inkomstpensionstillägget

Fakta om SPV

Statens tjänstepensionsverk, SPV, är en av Sveriges största leverantörer av pensionstjänster. De ansvarar för att administrera tjänstepensionen från statlig anställning för över 1 100 000 kunder – både statligt anställda, tidigare anställda och pensionärer. De hanterar dessutom pensionsuppgifter från omkring 250 myndigheter och vissa bolag som har statliga avtal.

Vidare information för journalister

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00