Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pensionsmyndigheten stämmer UBS Third Party Management Company SA

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Pensionsmyndigheten lämnar in en stämning mot UBS Third Party med krav på cirka 42 miljoner USD för affärer som genererat intäkter till Prognosias ägare på bekostnad av pensionssparare och pensionärer.

Idag har Pensionsmyndigheten lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt mot UBS Third Party, en del av den globala storbanken UBS med säte i Schweiz. Stämningsansökan innehåller krav på cirka 42 miljoner USD.

– Vi lämnar in en stämningsansökan för att få tillbaka pengar som vi anser pensionssparare och pensionärer har förlorat i samband med UBS Third Partys bristfälliga förvaltning av vissa pensionsfonder som tidigare fanns på Pensionsmyndighetens fondtorg, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Pensionsmyndigheten för talan för pensionsspararnas räkning och den enskilde pensionsspararen behöver inte göra någonting.

Bakgrund till stämningsansökan

UBS Third Party var i februari 2015 förvaltningsbolag för en SICAV-fond med två underfonder som var valbara på fondtorget för premiepension via ett samarbetsavtal med Pensionsmyndigheten. UBS Third Party hade genom ett avtal delegerat förvaltningen av fonderna till Prognosia AB, ett fondbolag som sedan hösten 2014 ägdes av Allra Sverige AB och kontrollerades alltså av personer bakom Allra. Prognosia AB agerade inte i fondandelsägarnas intresse när fonderna i februari 2015 köpte finansiella produkter med hög risk. Investeringarna gjordes istället för att berika personerna bakom Prognosia AB. UBS Third Party var, trots avtal om delegering, ansvarigt för förvaltningen av fonderna i förhållande till Pensionsmyndigheten och ytterst de pensionssparare som valt fonderna.

Vidare information för journalister

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00