Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Ytterligare 368 miljoner kronor till drabbade i Falcon

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Ytterligare 368 miljoner kronor har fördelats till drabbade sparare i Falcon Funds och nu inleds återbetalning. Återbetalningen är resultatet av Pensionsmyndighetens senaste framgångar i arbetet med att få tillbaka pengar som försvann i härvan runt Falcon Funds.

Återbetalningen består av de 337 miljoner kronor som har återvunnits efter oegentligheterna i Falcon Funds. Dessutom återbetalas 31 miljoner kronor som Pensionsmyndigheten erhållit vid värdepappersförsäljningarna i samband med Falconfondernas likvidation. Alla värdepapper i fonderna är nu sålda och det som återstår är endast mindre likvidbelopp.

– Det känns väldigt bra att vi kan föra tillbaka pengar till de sparare och pensionärer som drabbades av bedrägeriet i Falcon Funds. Pengarna som betalas ut nu står för en dryg tredjedel av den bedömda skadan på en miljard kronor som Falconfondernas förvaltare orsakat 27 000 av våra sparare. Vi på Pensionsmyndigheten fortsätter vår ihärdiga jakt på pensionspengar som förskingrats. Vi hoppas och tror att mer pengar kan återvinnas, säger Anna Åkesson, enhetschef på Pensionsmyndighetens juridikavdelning.

Med start idag återinvesteras pengarna på de drabbade spararnas premiepensionskonton vilket de kan se genom att logga in på pensionsmyndigheten.se. Alla sparare som får tillbaka minst 50 kronor får också brev som informerar om återbetalningen.

Så fördelas pengarna

Fördelningen tar unik hänsyn till:

  • värdet på innehavet spararen hade respektive dag denne var investerad i Falcon,
  • tidsintervallet då varje ”skadligt” värdepapper påverkar fondkurserna,
  • hur stor andel spararen hade av avslutsordern,
  • vilken eller vilka av de berörda fonderna Falcon Aggressive, Falcon Balanced och/eller Falcon Cautious som spararen hade innehav i.

Antal sparare

Totalt hade ca 27 500 sparare hela eller delar av sin premiepension i Falconfonderna. Av dessa har nära 27 000 sparare drabbats av oegentligheterna i fondernas förvaltning, vilket nu delvis kompenserats.

Fakta om Pensionsmyndighetens hantering av särskilda händelser på fondtorget

Ytterligare information till journalister

Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00