Premiepensionsfonder och fondbyte - frågor och svar
Frågor och svar om premiepensionsfonder, premiepensionskontot, fonder, fondhandel, fondsök och fondbyte. Kontakta oss om du har frågor som du inte får svar på.
Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.Mer om kakor och hur du tar bort dem
Frågor och svar om premiepensionsfonder, premiepensionskontot, fonder, fondhandel, fondsök och fondbyte. Kontakta oss om du har frågor som du inte får svar på.
Nej. När du tar ut pensionen så beskattas den som inkomst av tjänst. Det är den enda skatt som belastar premiepensionen. Så länge pengarna finns på premiepensionskontot är de inte beskattningsbara. Du är inte skyldig att deklarera för din innestående premiepension.
När du byter fonder på premiepensionskontot och gör en vinst så är den inte skattepliktig. Det finns ingen avkastningsskatt på premiepensionen, som vid privata pensions- och kapitalförsäkringar. Premiepensionen är inte förmögenhetsskattepliktig så länge den inte har utbetalats. Du kan aldrig begära avdrag i självdeklarationen för avgifter som hänför sig till premiepensionen.
Du anger din önskade fördelning, hur du vill fördela premiepensionspengarna mellan fonderna i din fondportfölj, i fältet Önskad fördelning. Fördelningen anger du i procent. Summan måste alltid bli 100 procent. Annars kan du inte gå vidare till nästa steg.
På ditt premiepensionskonto redovisas risken för hela portföljen tillsammans med varje fonds enskilda risk. Det ger dig en bild över vilken total risknivå du har i ditt premiepensionssparande.
Den totala portföljrisken beräknas utifrån hur olika marknader eller branscher beter sig i förhållande till varandra och ger inte samma resultat som att lägga ihop varje enskild fonds risk.
Du kan få sifferuppgifter och alla dina gjorda transaktioner genom att gå in på Mina sidor och där välja Kontohändelser under Mina tjänster. Du kan även beställa ett transaktionsbesked via vår självbetjäning på telefon 0771-776 776.
Vi beräknar dels hur respektive fonds risk påverkar den totala risken i portföljen (samvariationen) och dels hur stor del som respektive fond utgör i portföljen.
Värdet på en fondandel i kronor.
Värdet på ditt premiepensionskonto vid den angivna tidpunkten
Du kan välja fonder genom att använda Sök och välj fonder och sedan använda "Lägg till".
Statens förvaltningsalternativ leder till fyra statliga förvaltningsalternativ som du kan välja. De kan endast väljas till 100 procent och alltså inte kombineras med varandra eller med fonder du väljer själv.
Du kan endast byta till 5 fonder.
Du kan byta fonder hur ofta du vill. För närvarande kostar det inget att byta fonder i premiepensionssystemet. Du kan byta här på Pensionsmyndighetens webbplats.
De nya premiepensionspengarna placeras i de fonder och med den fördelning du senast valde. Det innebär att du inte kan styra in de nya pengarna i en specifik fond.
Vill du ändra fördelningen mellan fonderna kan du göra ett fondbyte efter att de nya premiepensionspengarna har placerats.
1 maj 2010 ersattes Premiesparfonden av AP7 Såfa, Statens årskullsförvaltningsalternativ. Dessutom erbjuds tre fondportföljer med olika riskprofiler.
Det går också att välja enbart AP7 Aktiefond eller AP7 Räntefond, och upp till fyra andra premiepensionsfonder på fondtorget. Förändringarna beslutades av riksdagen.
Under värdeförändring ingår: ränta för tiden till dess Pensionsmyndigheten har placerat dina pengar i fonder, fondutveckling, återbäringsränta för dig som har traditionell försäkring, utdelning, korrigering och förfallet dödsfallskapital.
Den procentuella fördelningen mellan dina premiepensionsfonder förändras med tiden beroende på att dina fonder utvecklas i olika takt. Det förändrar efter hand risknivån i ditt sparande. Genom att byta tillbaka till den valda fördelningen mellan fonderna återställer du risknivån i ditt sparande till den du ursprungligen valde.
För att återställa din fondfördelning använder du funktionen Återställ till vald fördelning som finns under fliken Fondfördelning när du loggar in på Mina sidor.
Observera att det genomförs ett vanligt fondbyte när du återställer din fondfördelning.
Här ingår ändrad pensionsrätt för premiepension och eventuell överförd ändrad pensionsrätt för premiepension. Ändringen kan vara en följd av ändrad taxerad inkomst.
Först och främst ändras det med dina fonders värdeförändring. Dessutom påverkas värdet av arvsvinster från avlidnas konto, räntan på din pensionsrätt för tiden innan den placeras i fonder, rabatt på fondavgifter och administrationsavgiften för premiepensionen.
Tidigare vald fördelning är den procentuella fondfördelning som du valde vid ditt senaste fondval eller fondbyte. Den valda fördelningen ändras över tid beroende på att fonderna utvecklas olika. Nya premiepensionspengar placeras årligen och då alltid i de fonder och med den procentfördelning du angett i ditt senast genomförda fondbyte.
Aktuell fördelning är den fondfördelning som är på ditt konto vid en viss tidpunkt. Den aktuella fördelningen avviker från den valda fördelningen om fondernas värde har förändrats sedan du senast gjorde ett fondval eller fondbyte.En stor skillnad mellan aktuell fördelning och tidigare vald fördelning kan betyda att risken i din fondportfölj förändrats så mycket att du bör se över ditt fondval.
Önskad fördelning är den nya valda fördelning du väljer när du beställer ett fondbyte.
Avgift före rabatt är ett mått för de totala avgifterna i en fond uttryckt som procent av den genomsnittliga fondförmögenheten. De kostnader som fonden haft för att köpa och sälja värdepapper (courtage) ingår inte.
Risk är ett mått på hur mycket värdet på fonden varierar över tiden. Högre siffra innebär större variationer och högre risk. Lägre siffra innebär mindre variationer och lägre risk. Varje fond är indelad i en riskklass utifrån risktalen. Följande skala används:
0-2 mycket låg risk, 3-7 låg risk, 8-15 medelrisk, 16-24 hög risk samt 25- mycket hög risk.
Prisjämförelsen anger vad du betalar i avgift för att spara 10 000 kronor i fonden under 20 års tid.
Pensionsrätt för premiepension motsvarar 2,5 procent av ditt pensionsunderlag (framför allt din lön) och är inbetalningen till din premiepension för ett visst år. Har du fått överförd pensionsrätt, ingår även det beloppet här.
Det finns olika mått för att visa värdeförändring i ditt premiepensionssparande. Vill du ha hjälp med att utvärdera ditt sparande och veta mer om hur de olika värdeförändringsmåtten har beräknats? Kontakta oss på Kundservice.
Om du vill ha möjlighet till en bättre värdeutveckling kan du välja medelrisk. Du kan samtidigt få uppleva större variationer av värdet på din premiepension. Här kan du få sammansättningar som innehåller 50-90 procent aktier och 10-50 procent räntor.
Om du känner att du inte har råd att riskera att få en sämre premiepension kan du välja låg risk. Låg risk ger en stabilare värdeutveckling även om värdet på din premiepension kan gå ner ibland. Här kan du få sammansättningar som innehåller 50-90 procent räntor och 10-50 procent aktier.
Om du vill ha möjlighet till en bättre premiepension och inte är oroad av att värdet går ned mycket under längre perioder kan du välja hög risk. Här kan du få sammansättningar som innehåller 90-100 procent aktier.
Tänk också på att inkomstpensionen, som är den större delen av den allmänna pensionen, har låg risk. Det innebär att du kan ta lite högre risk i premiepensionen.
Har du lång tid kvar till pensionen kan du också välja en högre risk i din premiepension.
Använd filtreringen på sidan Sök och jämför fonder för att hitta fonder du skulle vilja lägga till i ditt premiepensionssparande.
Du kan söka efter fonder genom att använda rullistorna under rubrikerna fondtyp, kategori, fondbolag, risknivå eller skriva en fritext i sökrutan. När du väljer en filtrering eller skriver i textrutan visas sökresultatet direkt under filtreringen. Väljer du flera filtreringsalternativ visas de filtreringar du valt som aktiva filter ovanför sökresultatet. Där kan du enkelt ta bort ett eller flera filter genom att klicka på krysset för respektive filter alternativt rensa alla filtreringar genom att kryssa till höger i rutan.
För att söka fonder i sökrutan kan du skriva:
För att se mer detaljerad information om en fond klickar du på fondnamnet, då visas fondens fondfaktablad.
Det går inte att göra ett sådant byte helt utan att de andra fonderna påverkas. Men om du fyller i procentsiffrorna från Aktuell fördelning på de övriga fonderna så hamnar du så nära som möjligt.
Har du redan fem fonder behöver du först ta bort en av dina fonder för att kunna välja en ny.
Du kan trycka på knappen Avbryt när som helst eller bara låta bli att gå vidare till nästa steg. Så länge du inte fått en bekräftelse på att fondbytet är beställt händer inget alls. Din fondportfölj kommer att förbli som den var innan du påbörjade fondbytet.
När du har beställt ett fondbyte och fått en bekräftelse på detta kan du alltid ta bort eller ändra din beställning ända fram till klockan 24.00 samma dag du lagt beställningen. Är klockan efter 24.00 får du istället lägga ett nytt fondbyte som då kommer att genomföras direkt efter att ditt första är avslutat.
Ja, du kan använda en blankett men den måste beställas av vår kundservice. När du har fyllt i vilka fonder du har valt ska du egenhändigt underteckna blanketten. Det betyder att det är du själv som ska skriva under den ifyllda blanketten och att ett ombud till dig inte får göra det. Om du har en ställföreträdare (förmyndare, god man eller förvaltare) kan den personen fylla i ditt fondval och skriva under den ifyllda blanketten i ditt ställe. Även en framtidsfullmaktshavare kan göra det om framtidsfullmakten har trätt i kraft.”
När en fond du redan har valt till din portfölj utgår ur Pensionsmyndighetens fondutbud får du alltid ett brev hem i brevlådan med information om detta. Om du själv vill välja en ny fond istället för den som utgår så finns det ett datum angivet i brevet för när du senast måste beställa detta byte.
I annat fall kommer vi att sälja dina andelar i fonden och placera pengarna i en fond som ligger så nära den tidigare fonden som möjligt i risk och placeringsinriktning. Finns det ingen likartad fond placeras dina pengar istället i AP7 Såfa. Du kan förstås även efter detta när som helst byta till en annan fond som du själv väljer.
Pensionsmyndigheten har rabatt på de avgifter som fondförvaltarna tar ut. Rabatten gäller även underliggande fonder om det är en Fond-i-Fond. En gång per år betalar myndigheten ut rabatten till spararnas konton.
Här ingår de avgifter som fondförvaltarna tar ur fonderna. Avgifter redovisas efter Pensionsmyndighetens rabatt. Pensionsmyndigheten tar dessutom ut en årlig avgift för administrationen av premiepensionen.
Om du vill se vad en fond i premiepensionssystemet hade för kurs ett visst datum kan du ladda ner listor i excel och text-format.
Om du anser att Pensionsmyndigheten placerat dina premiepensionspengar felaktigt kan du inom två månader begära rättelse. Kontakta oss för att få veta hur du gör detta.
Tänk på att du själv ansvarar för ditt val av premiepensionsfonder hos Pensionsmyndigheten.
Vi ansvarar inte för den framtida värdeutvecklingen på de fonder du har valt.
Fördelningen mellan dina fonder förändras över tiden. Det beror på att fonderna utvecklas olika. Vissa fonder kan ha gått bättre än andra och utgör därför en större del i din portfölj än de gjorde från början. Därmed kan du ha fått en annan risknivå än den du valde.
Ett exempel:
Anna har valt att placera 50 procent av sina pengar i en aktiefond och 50 procent i en räntefond. Efter ett år har fördelningen mellan de två fonderna förändrats så att hon istället har 60 procent i aktiefonden och 40 procent i räntefonden. Det beror på att aktiefonden har utvecklats bättre än räntefonden. Aktiefonden utgör därför en större del av det totala sparandet än när Anna valde fonden.
Den förändrade fördelningen innebär att Anna har fått en annan risk i sitt sparande än vad hon ursprungligen hade tänkt sig. Sparandet har blivit mer beroende av vad som händer på aktiemarknaden.
Någon av fonderna i din portfölj har mindre än 36 månaders riskhistorik.
Risken och samvariationen beräknas normalt med 60 månaders historik. Har minst en av fonderna i portföljen mindre än 60 månaders historik beräknas risken på 36 månaders historik. Har minst en av fonderna i portföljen mindre än 36 månaders historik görs ingen beräkning av portföljrisken.
Om pengarna skulle placeras efter din aktuella fördelning skulle risknivån i ditt sparande påverkas. Den aktuella fördelningen ändras ju efter hur olika fonder utvecklas.
Går högriskfonder bättre än andra fonder du har valt kommer högriskfondernas andel av ditt totala sparande successivt att öka. Konsekvensen av det kan bli att du så småningom har betydligt högre risk i ditt premiepensionssparande än du från början hade tänkt dig.
Ibland initieras fondhandel på ditt konto fast du inte själv beställt ett fondbyte. Det kan bero på någon av följande saker:
Det kan bero på flera olika saker, men allra vanligast är att fonden är på väg att tas bort ur vårt fondutbud.
När en fond är på väg att försvinna från utbudet blir den en tid före att den avregistreras markerad som "Ej valbar" eller "Fonden utgår ur sortimentet". Detta för att inga nya sparare ska placera sina pengar i fonden, samtidigt som de som fortfarande har andelar i fonden ska kunna få information om den. När en fond är väljstoppad kan du sälja dina andelar i fonden, men inte köpa nya.Att en fond utgår eller "väljstoppas" kan till exempel bero på:
Du kan ringa till Pensionsmyndighetens kundservice.
När du gör fondval för din premiepension kan det vara bra att ta ställning till exempelvis risk, kostnader, hur lång tid du sparar och helheten.
AP7 Såfa anpassar automatiskt risken efter din ålder.
Du kan också själv välja portfölj i Statens förvaltningsalternativ och fördelningen mellan aktie- och räntefonder.
Det får du bestämma själv. Ett generellt råd brukar vara att det kan vara bra att ha lite högre risk i början av sitt pensionssparande och lite lägre risk när man är äldre.
Är du osäker på vilken risk du ska ha kan du använda Fondvalsguiden eller välja förvalsalternativet i AP7 Såfa. Då anpassas risken automatiskt efter din ålder.