Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Almedalen 2019: Regn, hållbarhet, AI – och lite pension

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Vafalls? Regnet öser ned, plötsligt möter man massor med människor iklädd i märkliga plastponchos, medan andra tar skydd in i tält och lokaler där seminarier pågår som de aldrig hade tänkt att gå på. Men huvudsaken det finns skydd. Och helst fritt kaffe. Finns det kanske fikabröd också?

Almedalsbesökarna är uppriktigt förvånade när regnet börjar ösa ned på tisdagen.
Jag med – under mina åtta år i Almedalen har jag aldrig varit med om sådant väder. 

Vad gör Pensionsmyndigheten i Almedalen?

Det är lite mindre trångt på gatorna i årets upplaga av Almedalsveckan, då fler och fler väljer att inte åka hit. Pensionsmyndigheten är på plats framför allt för att träffa och ha dialog med företrädare för andra i pensionsbranschen, som finns på plats här denna vecka på samma ställe, delta i debatten kring pensioner och att även ge vägledning och prognoser avseende pensioner på samma sätt som vi gör det på andra håll i landet under resten av året. Vår mobila pensionscykel rullar runt i folkvimlet och  hjälper folk med pensionsfrågor.

Årets pensionstrender

Teman i år som märks, förutom regnet då, är hållbarhetsfrågor och artificiell intelligens.

Robotisering

Flera myndigheter, som likt Pensionsmyndigheten redan jobbar med viss robotisering av handläggningsmoment, vittnade om att nästa steg är att nyttja all den information som faktiskt finns och låta artificiell intelligens – som snabbt blir allt smartare via maskinell inlärning i de stora informationsmängderna - besvara frågor och hjälpa medborgare med deras ärenden.

Hållbarhet

Pensionsmyndighetens hållbarhetsfilter i premiepensionen, där man t.ex. kan välja bort klusterbomber, kärnkraft, tobak och alkohol i sin premiepension, fick uppmärksamhet. Fondtorgschefen Erik Fransson förklarade på ett seminarium att myndigheten inte har som uppdrag att få människor att agera mer hållbart, och att vi heller inte definierar vad som är hållbart. Men genom filtret kan spararen utifrån sin egen utgångspunkt definiera vad som är viktigt i hållbarhetsfrågan.

Pensionssystemets utmaningar

Pensionsmyndigheten anordnade också ett seminarium som vår GD Daniel Barr modererade, där vi tog upp målkonflikterna i pensionssystemet, bland annat frågan om vad som ska göras åt sjunkande kompensationsgrader i den allmänna pensionen mot bakgrund av att folk i genomsnitt fortfarande inte kommit upp i 65 år som pensioneringstidpunkt Ökade avgifter är ju populärt i debatten, det vill säga en återställning till de 18,5 procent som var utgångspunkten i pensionsreformen på 90-talet, men som i praktiken blev en avsättning på 17,21 procent.

Pensionsmyndighetens Ole Settergren påpekade att det redan sätts av i snitt 28 procent av våra inkomster till pension, vilket ju är en del. Anna Pettersson Westerberg från moderaterna travesterade gamle finansministern Pär Nuder på ett festligt sätt och påminde om att en höjd avgift betalas av de som nu arbetar, och kommer på kort sikt att förstärka nuvarande pensionärers pensioner – det är kort sagt ett köttbergsförslag.

Pensionsmyndighetens GD Daniel Barr illustrerade att skillnaden mellan att ha jobbat ett helt liv med normal inkomst och att inte jobba alls, inte är så stor när det gäller den allmänna pensionen.

Pensionsplaneraren – en efterlängtad tjänst

Andra seminarier denna vecka var en presentation av uttagsplaneraren, den nya tjänsten som minPension lanserar i september och kommer att underlätta livet för alla som vill ta ut sin pension, något som Riksrevisionen konstaterade var genuint svårt i en rapport 2014. Staten har via Pensionsmyndigheten finansierat utvecklingen av uttagsplaneraren. Den kan användas av alla som fyllt 54 år, och är en riktigt bra grej. Håll utkik efter den i september om du har åldern inne!

Uppåt för Pensionsmyndigheten

För åttonde året i rad hade Sifo gjort sin undersökning om myndigheternas anseende, där medborgarna tillfrågas och svaren sorteras in på en indexskala som går från -65 till +135, och där ett värde över 50 anses vara mycket gott. Totalt sett ökar anseendet för svenska myndigheter, det är gått från 22 till 32 i genomsnitt på åtta år, vilket är positivt ur ett demokratiskt perspektiv. Pensionsmyndigheten har närmat sig snittet och ligger nu på 31, tack vare en ökning med sju punkter sedan 2018.

Tre enkla pensionstips för att leva i nuet

En sökning på ordet ”pension” i årets almedalsprogram ger 66 olika träffar. Det går att tillbringa ett liv med att diskutera och sätta sig in i detaljer och system, vilket ju också många av deltagarna på dessa pensionsseminarier gjort.

Då är det skönt att ändå komma ihåg budskapet från Pensionsmyndigheten att pensioner på ett beteendeplan inte är så svårt – det handlar om att arbeta så mycket och länge man orkar, se till att det dras skatt på pengarna, och ha en tjänstepension.  Samt att då och då gå in och göra en prognos för att se vad man får när man går. Knepigare än så är det inte.
Den som kan bocka av dessa saker, kan ta semester och ägna sig åt sådant som är roligare här i livet.
Leva i nuet, kanske?