Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Bli förälder – så påverkar småbarnsåren din pension

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

När du får barn finns mycket att tänka igenom. Det kan exempelvis vara bra att ta reda på hur det påverkar din pension. Vi tipsar om en del saker som kan vara bra att veta på vägen. 

Grattis, du ska bli förälder! Finns det någon annan tid som är lika omvälvande och på så många sätt? Samtidigt vet vi att valen vi gör i samband med att vi får barn kan få stor påverkan på pensionen.

De flesta som arbetar i Sverige tjänar in pengar både till sin allmänna pension och till sin tjänstepension. Allmän pension redovisas i det Orange kuvertet varje år och det är vi på Pensionsmyndigheten som ansvarar för den. När du har föräldrapenning från Försäkringskassan tjänar du fortfarande in pengar till din allmänna pension eftersom föräldrapenningen är pensionsgrundande.

Ha koll på hur ledighet påverkar din pension

Den förälder som tjänar minst får extra pengar till pensionen under barnets fyra första år. Det gäller oavsett föräldraledighet och hur den fördelas. Anledningen till det är att se till att småbarnsföräldrar inte förlorar allmän pension på att vara hemma med sina barn.

När barnen är större är det inkomsten du betalar skatt för som avgör hur mycket du tjänar in till din allmänna pension. Om du väljer att jobba mindre blir din inkomst mindre och det gör också att du tjänar in mindre pengar till din pension.

Kompensera för deltidsarbete

Om du lever i ett parförhållande kan ni kompensera för deltidsarbete, vård av barn (VAB) eller föräldraledighet genom att den som har störst inkomst överför sina framtida premiepensionsrätter till den som tjänar mindre. Du kan bara föra över premiepensionsrätter du tjänar in under det år du begär överföringen och åren därefter. Du väljer själv under hur lång tid överföringen ska gälla. 

För över premiepension till din partner

Ett annat alternativ är att ha ett eget sparande för att kompensera den som är hemma mer under småbarnsåren. Det är viktigt att sparandet är skrivet till den person det gäller så att pengarna inte kan delas vid en eventuell skilsmässa.

För gifta kallas detta enskild egendom och för sambos räcker det att sparandet står i rätt namn eftersom pengarna inte delas lika vid en separation.  

Extra pengar från din arbetsgivare

Se till att du har en tjänstepension via din anställning. Försäkra dig om att arbetsgivaren betalar in till din tjänstepension även under föräldraledigheten.

När du är föräldraledig och tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan kan du få en extra ersättning från din arbetsgivare som kallas föräldrapenningtillägg, eller föräldralön. Du kan också få pengar insatta till din tjänstepension under den tid du är hemma med barn.

Föräldrapenningtillägg, eller föräldralön, innebär att arbetsgivaren fyller ut en del av glappet mellan din vanliga lön och föräldrapenningen. Ett vanligt tillägg är cirka 10 procent av din månadslön men det beror på vilket kollektivavtal du tillhör. Prata med din arbetsgivare eller fackförbund för att få reda på vad som gäller för dig.

Du kan även få din tjänstepension betald under din föräldraledighet, det ser också olika ut mellan olika avtal. Fråga din arbetsgivare vad som gäller på din arbetsplats.  

Om det inte finns kollektivavtal på din arbetsplats måste du ha ett personligt avtal med arbetsgivaren för att få dessa ersättningar. Är du arbetslös eller studerar omfattas du inte av detta.

Läs mer om hur småbarnstiden kan påverka din pension

Kort om pension

Pensionen består av flera delar. Allmän pension består av inkomstpension och premiepension. Den tjänar du in till genom att jobba och betala skatt, eller genom att du har studiebidrag eller andra typer av ersättningar som föräldrapenning eller arbetslöshetskassa.

De allra flesta har även tjänstepension. Det är pension som din arbetsgivare betalar in. Utöver det kan du också ha ett eget sparande till pension.

Det här påverkar din pension:

  • hur mycket du tjänar genom hela livet
  • om du har tjänstepension
  • vid vilken ålder du väljer att ta ut din pension.

När du loggar in på pensionsmyndigheten.se ser du vad du kan få i total pension per månad. Där får du också tips på vad du kan göra och tänka på i olika livssituationer. 

Se din pensionsprognos och få tips

Vill du lyssna och ställa frågor om pension? Vi erbjuder digitala informationsmöten till dig som är mitt i livet och har ett tag kvar till pension.

Välkommen att delta!

Informationsmöte om pension