Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Ditt första jobb eller nytt jobb – det här gäller för pensionen

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

För att börja tjäna in pengar till din allmänna pension behöver du betala skatt. Det är också viktigt att du får tjänstepension via din arbetsgivare så att din sammanlagda pension blir så bra som möjligt. 

Pension kanske inte är något som känns så prioriterat just nu. Men några saker är bra att ha koll på som ung – det kan göra stor skillnad för dig senare i livet.

Jobba och betala skatt

Om du har tjänat över 20 135 kronor under året och nått upp till gränsen för när du betalar skatt innebär det att du börjar tjäna in till din allmänna pension. Tjänar du mindre betalar du ingen skatt, men då får du heller inget tillskott till din pension.

Allmän pension är den statliga pensionen som Pensionsmyndigheten ansvarar för och som du ser i ditt orange kuvert. Det är inkomsten du lämnar i deklarationen till Skatteverket varje år som ligger till grund för beräkningen av hur mycket du tjänar in till din allmänna pension.

Enkelt sagt – betalar du skatt på din inkomst sparar du också pengar till din allmänna pension.

Läs mer om allmän pension

Fråga arbetsgivaren om du får tjänstepension

Se till att du jobbar på ett ställe där arbetsgivaren betalar in extra pengar till din pension, utöver den allmänna pensionen. Det kallas för tjänstepension och är något du kan fråga din arbetsgivare om. Det är särskilt viktigt för dig som har fått din första längre anställning.

När du byter jobb kan det ibland vara så att det på ditt nya jobb gäller ett annat avtal med andra villkor för din tjänstepension. Fråga din arbetsgivare hur det är på din arbetsplats.

Det är extra viktigt om du jobbar inom privat sektor. Ta reda på om du får tjänstepension och hur mycket som i sådant fall betalas in till den varje månad. Det ska minst betalas in mellan 4,5 - 6 procent av din inkomst. Jobbar du inom stat, kommun eller region har du tjänstepension, eftersom dessa har så kallade kollektivavtal där tjänstepension alltid ingår.

Läs mer om tjänstepension

Kort om pension

Pensionen består av flera delar. Allmän pension består av inkomstpension och premiepension. Den tjänar du in till genom att jobba och betala skatt, eller genom att du har studiebidrag eller andra typer av ersättningar som föräldrapenning eller arbetslöshetskassa.

De allra flesta har även tjänstepension. Det är pension som din arbetsgivare betalar in. Utöver det kan du också ha ett eget sparande till pension.

Det här påverkar din pension:

  • hur mycket du tjänar genom hela livet
  • om du har tjänstepension
  • vid vilken ålder du väljer att ta ut din pension.

När du loggar in på pensionsmyndigheten.se ser du vad du kan få i total pension per månad. Där får du också tips på vad du kan göra och tänka på i olika livssituationer. 

Se din pensionsprognos och få tips