Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Inte självklart att få tjänstepension via din arbetsgivare

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Bara en av tio som är på en anställningsintervju frågar om arbetsgivaren betalar in extra pengar till pensionen, utöver det som sätts av till den allmänna pensionen genom skatt. Trots att tjänstepension är en av de viktigaste förmåner en arbetsgivare kan erbjuda är det få som frågar efter det.

Undersökningen, som gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av pensionsaktörerna bakom Tjänstepensionens dag, visar att förvånansvärt få arbetsgivare tar upp frågan när de rekryterar. Lika ofta glömmer den som söker jobb att ta upp frågan själv.

Jag kan förstå om det är ditt första jobb och du blir glad om du överhuvudtaget får jobbet. Är du däremot lite äldre och byter jobb, framförallt inom privat sektor, så måste du ställa frågor om hur det ser ut med tjänstepension på din nya arbetsplats. En person född på 1980-talet kan exempelvis få närmare en tredjedel av sin totala pension från tjänstepensionen.

Det ligger därför i ditt eget intresse att ta upp frågan och jag tycker att det visar att du är påläst om du frågar om arbetsgivaren erbjuder tjänstepension. Om du jobbar inom kommun, region eller statligt så finns det alltid tjänstepension. Hos privata arbetsgivare är det däremot inte lika självklart.

Frågor du behöver få svar på från din nya arbetsgivare

Den allra viktigaste frågan  du bör ställa är förstås "Finns det tjänstepension?", beroende på vad svaret är finns det olika följdfrågor du kan ställa för att få mer koll.

 • Ja, vi har kollektivavtalad tjänstepension:
  Bra, då kan du fråga vad tjänstepensionen heter och läsa på om vilka olika val du kan göra för de pengarna.
 • Ja – vi har en egen lösning (så kallad individuell tjänstepension):
  Då behöver du ta reda på hur mycket som betalas in. Du kan jämföra med en kollektivavtalad tjänstepension där det betalas in mellan 4,5-6 procent av din lön upp till 40 250 kronor per månad (det motsvarar 7,5 inkomstbasbelopp år 2019). Tjänar du över det så betalar arbetsgivaren även in mellan 30-31,5 procent på den lön som överstiger 40 250 kronor.
 • Nej – det finns ingen tjänstepension:
  Det här är det fall där du själv behöver ta ett extra ansvar för att se till att du inte går miste om den extra pension som de flesta anställda får. Du behöver förhandla fram en högre lön för att kunna spara själv till din pension.

Du som har kollektivavtal - kolla vilket tjänstepensionsavtal som gäller för dig 

Det du behöver spara för att det ska motsvara en kollektivavtalad tjänstepension
Lön (före skatt) Sparbelopp
(i avdragsgillt sparande)*
Sparbelopp
med skattade pengar**
25 000 kr/mån
1 125-1 500 kr/mån 790-1 050 kr/mån
30 000 kr/mån
1 350-1 800 kr/mån 950-1 260 kr/mån
40 000 kr/mån
1 800-2 400 kr/mån 1 260-1 680 kr/mån
50 000 kr/mån
4 736-5 486 kr/mån
3 315-3 840 kr/mån

*Sparbelopp i ett avdragsgillt sparande (IPS/pensionsförsäkring)
**Sparbelopp med skattade pengar (ISK/kapitalförsäkring)

Mer om IPS, pensionsförsäkring på Konsumenternas webb

Mer om ISK, kapitalförsäkring 

Jag har läst väldigt många tips inför anställningsintervjuer och där står väldigt sällan något om att fråga efter tjänstepension. Om du snart ska på en intervju så är du inte längre en av dem som glömmer att fråga om denna viktiga förmån. Och du - lycka till, hoppas du får jobbet!

Tjänstepensionens dag

Den 27 september varje år uppmärksammar vi tillsammans med ett tjugotal andra pensionsaktörer hur viktigt det är för den framtida pensionen att ha en tjänstepension via sin arbetsgivare.

I år firas Tjänstepensionens dag för nionde gången och vi har fått extra hjälp av dansbandet Sannex att uppmärksamma dagen. För visst förtjänar tjänstepensionen en kärleksförklaring?

Läs mer om Tjänstepensionens dag och se Sannex video:

Är tjänstepensionen din melodi?

I samband med årets musiktema på Tjänstepensionens dag frågade Kantar Sifo också vilka grupper av musikfans som har bäst koll på sin tjänstepension.
Tre av fyra schlagerlyssnare skulle vilja ha mer koll på sin tjänstepension, medan bara hälften av de som föredrar klassisk musik säger sig behöva bättre koll.

Så här föredelades "ja, jag vill ha bätte koll på tjänstepensionen"-svaren över företrädare för olika musiksmak:

 • 75 procent av schlagerfansen 
 • 70 procent av hårdrockarna, popälskarna och R'n'B-diggarna 
 • 63 procent av de som föredrar dance/elektroniskt
 • 60 procent av de som gillar dansband
 • 54 procent av de som klassisk musik