Blogg: Hjälp - hur ska jag spara nu? | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Hjälp - hur ska jag spara nu?

| blogg

Nu när jag inte längre får dra av mitt privata pensionssparande i deklarationen, hur ska jag spara då? Vad är skillnaden mellan ISK och en kapitalförsäkring? Är det möjligt att spara på flera sätt och borde jag göra det? Många frågor kräver tydliga svar – här kommer de.

De nya reglerna för privat pensionssparande gör att du behöver styra om ditt sparande till pensionen. Det är, för de allra flesta, den minsta delen av pensionen som kommer från den privata pensionen – för dagens pensionärer motsvarar det cirka fem procent av deras totala pension.

De flesta i Sverige kommer att få den största delen av sin pension från den allmänna pensionen och den näst största från tjänstepensionen. Med det sagt vill jag ändå påstå att det alltid är bra att ha ett eget sparande.

Behöver jag spara själv till pensionen?

Om du behöver spara själv till din pension beror på flera saker. För den totala pensionen är det viktigast att jobba så länge du har möjlighet, helst heltid, och se till att du har en tjänstepension via din anställning.

Börja med att göra en pensionsprognos www.minpension.se för att få en bild av ungefär hur stor din framtida pension kan bli. Utifrån din egen prognos kan du lättare ta ställning till om och hur mycket du behöver spara själv.

Vilka alternativ finns?

Ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande är att öppna ett investeringssparkonto (ISK) eller att teckna en kapitalförsäkring. I båda alternativen kan du sedan välja att spara i till exempel aktier eller fonder.

För att dina pengar ska växa så mycket som möjligt måste du ta en viss risk. Det viktigaste för ditt eget sparande till pension är vilken risknivå du väljer samt vilken avgift du betalar.

För en tydlig genomgång av fördelarna och nackdelarna med båda sparformerna, läs det här:
Vad är ett investeringssparkonto?
Vad är en kapitalförsäkring?

Att amortera på dina bolån är ytterligare ett alternativ, en bra variant om du vill spara med lägre risk. Du får lägre räntekostnader, mindre känslighet för räntehöjningar samt en möjlighet till billigare boende som pensionär. Men vill du att dina sparpengar ska växa kan ett sparande i aktiefonder med låga avgifter vara ett bättre val än amortering. En kombination av amortering och annat sparande kan vara ett bra alternativ.

Att gå i pension senare innebär också en högre pension. Jobbar du ett år längre och går i pension vid 66 års ålder kan du få cirka 950 kronor mer i pension före skatt per månad – livet ut.