
Det är inte så lätt som det kanske låter att ge svar på de här tre ganska ”enkla” frågorna, nedan får du förklaringar på varför.
Hur mycket kan man maximalt få i allmän pension?
Det vore ju smidigt om det fanns ett enkelt svar här – men så är det tyvärr inte. Hur mycket du får i allmän pension beror på flera faktorer, framför allt hur höga inkomster du har under hela ditt liv och hur många år du har jobbat.
Exempel: En person har jobbat från 23 års ålder och går i pension vid 67 års ålder, personen är född 1960 och går alltså i pension år 2027. Personen har under hela sitt arbetsliv haft den högsta pensionsgrundande inkomsten för allmän pension, i år motsvarar det 650 000 kronor per år eller 54 167 kronor per månad före skatt.
- Då landar den allmänna pensionen på cirka 31 100 kronor per månad före skatt (cirka 25 600 kronor i inkomstpension och cirka 5 500 kronor i premiepension).
Personen i exemplet ovan kan man säga har maximerat sin allmänna pension, men om denna person skulle jobba ytterligare ett eller flera år så skulle den allmänna pensionen öka med cirka sex till åtta procent per år.
Det motsvarar för den här personen 1 500 – 2 500 kronor mer i månaden i allmän pension, före skatt, livet ut, för varje extra år.
Observera att de flesta som arbetar i Sverige också har tjänstepension, i det här inlägget fokuserar jag på den allmänna pensionen.
Men vad är den högsta allmänna pensionen som faktiskt betalas ut just nu?
Just nu är medelvärde för de fem personer som i februari 2025 hade högst utbetalt allmän pension ungefär 69 800 kronor per månad (före skatt). De personerna började i genomsnitt ta ut sin allmänna pension vid 78 års ålder (!) och har haft pensionsgrundande inkomster i hela 54,8 år i genomsnitt.
De högsta allmänna pensionerna som betalas ut just nu är i genomsnitt ungefär 69 800 kronor per månad, före skatt.
Det vill säga: de har både jobbat riktigt länge och tjänat bra under hela livet. De här personerna har högst troligt också en tjänstepension och kanske ett eget sparande till pension.
Det är ovanligt att människor jobbar till 78 års ålder. Därför är det, för de flesta, viktigare att känna till vad som påverkar storleken på pensionen mest. Det vill säga hur mycket du tjänar genom hela livet, om du har tjänstepension från jobbet och vid vilken ålder du börjar att ta ut din pension.
En liten detalj här: premiepensionen – som är en del av den allmänna pensionen – utgör bara cirka 10 200 kronor i det här exemplet. Det beror på att personerna det handlar om tillhör den äldre generationen som fortfarande har delar kvar från det gamla pensionssystemet, så kallad tilläggspension (ATP). Om tilläggspension från det gamla pensionssystemet
- Är du född 1954 eller senare? Då gäller bara inkomstpension + premiepension för dig. Och du kommer tjäna in mer till premiepensionen än tidigare generationer, eftersom hela din pension kommer från det nya systemet. Här kommer alltså också värdeutvecklingen på dina premiepensionsfonder spela in.
Vad får en genomsnittlig pensionär i allmän pension?
Här har vi en fråga som faktiskt är lite lättare att svara på!
I januari 2025 var den genomsnittliga allmänna pensionen 17 100 kronor per månad före skatt. Men det är som jag har nämnt ovan inte hela bilden. Den totala pensionen består för de flesta också av tjänstepension och en del har även ett eget sparande till pension. Den allmänna pensionen motsvarar i genomsnitt ungefär två tredjedelar av människors totala pension.
Det skiljer också en del mellan kvinnor och män. Blogg: Ojämställda löner ger kvinnor lägre pensioner
Vad är det lägsta man kan få i pension?
Det lägsta man kan få i allmän pension är faktiskt noll kronor. Det kan bero på att du exempelvis har en pension från ett annat land, eller att du inte uppfyller kraven för att få pension från Sverige.
Men det finns något vi kallar för grundskydd inom det allmänna pensionssystemet. Det är statens sätt att se till att alla har en grundtrygghet som pensionärer.
Har du bott i Sverige minst 3 år kan du ha rätt till garantipension, även utan arbetsinkomst. Full garantipension kräver 40 års boende i Sverige, mellan 16 års ålder och året innan det år då du har rätt till garantipension (riktålder). Garantipensionens storlek beror främst på din inkomstpension, hur länge du bott i Sverige och om du är gift eller ogift.
Så här ser nivåerna ut för 2025 (före skatt):
- Ogift: 11 907 kronor per månad
- Gift: 10 780 kronor per månad
Beloppet kan bli lägre beroende på din inkomstpension, hur länge du bott i Sverige och när du tar ut pensionen. De flesta med garantipension har också inkomstpension, tilläggspension och premiepension.
Har du låg pension kan du också ansöka om bostadstillägg från 66 års ålder. Fakta om bostadstillägg
Att maxa sin pension är inget alla har möjlighet att göra, men det är ändå bra att få koll redan idag. Börja med att logga in på Mina sidor, där kan du se alla delar av din framtida pension och inte bara den allmänna pensionen som var fokus i det här inlägget. Logga in på Mina sidor