Har du fyllt 18 år och har en förälder som avlidit kan du få barnpension om du studerar på grundskola, gymnasieskola eller motsvarande skola. Utbildningen ska ge rätt till antingen studiehjälp från CSN eller förlängt barnbidrag från Försäkringskassan. Du kan få barnpension som längst till och med juni det år som du fyller 20 år. Oftast behöver du själv inte ansöka om att få barnpension eller efterlevandestöd.
Den barnpension som du får beräknas på den avlidna förälderns allmänna pension, som är den antagna inkomstpensionen. I den antagna inkomstpensionen ingår den pension som din förälder har tjänat in fram till dödsfallet. Ofta ingår även den pension föräldern antas ha kunnat tjäna in från dödsfallet fram till 65 års ålder.
Barnpension (och efterlevandestöd) betalas ut för innevarande månad. Den allra första utbetalningen avser dödsfallsmånaden om den avlidne inte hade pension eller sjuk- och aktivitetsersättning vid dödsfallet.
Efterlevandestöd - ett grundskydd för dig som får låg barnpension
Efterlevandestöd till barn är ett grundskydd för dig som är under 18 år som får låg eller ingen barnpension. Det garanterar att du får barnpension och efterlevandestöd som tillsammans blir lägst 1 577 kronor per månad. Efterlevandestöd kan du få lika länge som du kan få barnpension.
Så mycket får du i barnpension
Ett räkneexempel - så mycket barnpension får tre syskon
Du som är 18-20 år och studerar
Om båda föräldrarna har avlidit
Adoptivbarn
Barnpensionen kan upphöra
Efterlevandepension till nyanlända barn
Exempel på beräkning av den antagna pensionen
Så här räknar vi ut den antagna pensionsbehållningen
Efterlevandeguiden
I samarbete med Skatteverket och Försäkringskassan har vi gjort en efterlevandeguide för att göra det enklare för dig som har förlorat någon nära.
Underhållsstöd
I de fall förutsättningarna för efterlevandestöd inte är uppfyllda kan barnet ansöka om underhållsstöd hos Försäkringskassan.