Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Jobba deltid - så påverkas din pension

Skälen till att jobba deltid är många. Du kanske väljer att jobba mindre när barnen är små, eller kanske vill jobba heltid, men bara erbjuds deltidsjobb? Kanske vill du kombinera deltidsjobb med pension? Vi ger information om hur olika situationer kan påverka din pension. 

Att gå ner i arbetstid under en begränsad period påverkar inte pensionen så mycket. Arbetar du däremot deltid under många år tjänar du in mindre till pensionen. Deltidsarbete kan även göra att du får sämre löneutveckling och därmed lägre pension.

De flesta som arbetar i Sverige tjänar in pengar både till sin allmänna pension och till sin tjänstepension. Det är bra att ta reda på hur deltidsarbete påverkar alla delar av pensionen och hur det ser ut för just dig.

Många års deltidsarbete påverkar pensionen

Välj om möjligt en anställning som gör att du kan jobba heltid, eftersom deltidsjobb under många år kan få stor påverkan på din pension.

Tyvärr är det ett problem med ofrivillig deltid, det vill säga att man inom vissa yrken erbjuds timanställningar eller deltid och inte heltidstjänster. Om du har möjlighet att välja så välj den anställning som ger högst samlad inkomst.

När du börjar ta ut föräldrapenning från Försäkringskassan fortsätter du att tjäna in pengar till din allmänna pension, precis som under tiden du jobbar. Den förälder som tjänar minst får dessutom extrapengar till sin allmänna pension under barnets första fyra år.

De flesta arbetsgivare med kollektivavtal betalar också in till tjänstepensionen under tiden du är föräldraledig. I vissa fall måste du själv ansöka om det. Fråga din arbetsgivare vad som gäller på din arbetsplats. Småbarnstiden kan påverka din pension

Om du lever tillsammans med någon så finns det olika sätt att jämna ut pensionen mellan er. Det finns olika sätt som ni kan göra för att kompensera den som riskerar en lägre pension, exempelvis för att hen har jobbat deltid under en längre period. 

Föra över premiepension till din partner

Om du och din partner är gifta eller registrerade partners kan den ena partnern föra över sin framtida premiepensionsrätt till den andra för att på det sättet höja sin partners framtida pension.

Premiepensionen är den mindre delen av den allmänna pensionen, så ni kan behöva kompensera på flera sätt. För över premiepension till din partner

Olika räkneexempel på hur mycket överföring av premiepension betyder för den slutliga pensionen

Starta ett separat sparande till den som jobbar deltid

Det går också att starta ett eget sparande till den av er som jobbar deltid eller tjänar mindre, för att på det sättet jämna ut pensionerna mellan er.

Det är viktigt att sparandet är skrivet till den person det gäller så att pengarna inte kan delas vid en eventuell skilsmässa. För gifta kallas detta enskild egendom och för sambos räcker det att sparandet står i rätt namn eftersom pengarna inte delas lika vid en separation. 

Hur mycket pensionen påverkas av att gå ner i tid åren innan du går i pension beror på vilken slags pension det gäller och vilket tjänstepensionsavtal du tillhör.

På ett ungefär kan man säga att den totala pensionen minskar med cirka fyra till åtta procent om du jobbar halvtid under fyra års tid före pensionering. Det gäller om du har en lön under 44 375 kronor i månaden (2022). Om du har en så kallad förmånsbestämd pension kan den påverkas mer.

Ta alltid reda på hur just din pension skulle påverkas om du går ner i arbetstid.

  • För din allmänna pension kan du kontakta oss på Pensionsmyndigheten.
  • För din tjänstepension kontaktar du ditt tjänstepensionsbolag.
  • Du kan också göra egna simuleringar genom att logga in på minpension.se. Där kan du själv lägga in din deltidslön för att på ett ungefär se hur den skulle påverka storleken på din pension. Eftersom det bara är en simulering så ändras inga av dina uppgifter på riktigt. Logga in på minpension.se och välj "Simulering"

Inom vissa tjänstepensionsavtal finns andra möjligheter att gå ner i deltid innan pensionering utan att pensionen påverkas. Exempelvis så finns det för dig som jobbar inom stat, kommun eller region något som kallas delpension. Fråga din arbetsgivare vad som gäller för dig. 

Att gå ner i arbetstid och samtidigt ta ut pension gör att du får mer tid till annat mot slutet av ditt arbetsliv, utan att för den skull förlora i inkomst. Det kanske också gör att du orkar och vill jobba lite längre. Dessutom kan det vara ett bra sätt att anpassa sig till sitt nya liv som pensionär.

Det är olika regler för att ta ut pension samtidigt som du jobbar vad gäller allmän pension och tjänstepension. Det är också skillnad mellan att ta ut pension och fortsätta jobba från och med det år du fyller 66 år eller 67 år (gäller från 2023). Jobba och ta ut pension samtidigt