På Pensionsmyndigheten får vi många frågor om bostadstillägg till pensionärer. Det är viktigt att veta vad som gäller för att kunna få det du har rätt till. Vi hjälper dig!
Vem kan få bostadstillägg?
Det finns en del missförstånd om vem som kan få bostadstillägg. Två vanliga missförstånd är att den som bor i hus, äger en bostadsrätt eller har mer än 100 000 kronor i tillgångar inte kan få bostadstillägg. Det stämmer inte. För att kunna få bostadstillägg behöver du uppfylla tre grundkrav.
- Bo i Sverige.
- Ta ut hela din allmänna pension, det vill säga inkomstpension och premiepension.
- Ha fyllt 66 år (om du är född 1957 kan du få bostadstillägg från månaden du fyller 65).
Förutom att uppfylla dessa grundkrav behöver du också ha en tillräckligt hög boendekostnad i förhållande till dina inkomster och eventuella tillgångar. Det finns inga särskilda nivåer för inkomster, tillgångar eller boendekostnad du måste leva upp till för att få bostadstillägg.
När du ansöker väger vi samman alla dina inkomster och eventuella tillgångar och din bostadskostnad. Det är alltså relationen mellan hela din ekonomi och din boendekostnad, samt om du uppfyller grundkraven, som avgör om du har rätt till bostadstillägg och hur mycket du kan få.
Vem får oftast inte bostadstillägg?
Som tumregel kan man säga att de flesta som får avslag på sin ansökan om bostadstillägg har både en bostad och fritidshus, bor tillsammans med någon eller har över 19 000 kronor i inkomst efter skatt.
Testa om du kan få bostadstillägg
Du kan göra en preliminär beräkning här på webben för att ta reda på om du kan få bostadstillägg och hur stort belopp du kan ha rätt till. Du behöver inte logga in för att göra en beräkning, och du kan testa hur många gånger du vill.
Kom ihåg att beloppet i preliminärberäkningen kan skilja sig från det faktiska belopp du får när du har ansökt. Testa om du kan få bostadstillägg.
Så här ansöker du om bostadstillägg
Du kan ansöka här på webben eller via blankett. Gör alltid en preliminär beräkning av bostadstillägg innan du ansöker! Du får då reda på vilka uppgifter du behöver i den faktiska ansökan och ungefär hur mycket pengar du kan ha rätt till. Ansök om bostadstillägg.
Om du är anhörig till en pensionär som behöver hjälp med sin ansökan kan du ansöka om bostadstillägg med din egen e-legitimation. Ansök om bostadstillägg åt en anhörig.
I väntan på beslut
Hur lång tid det tar innan du får ett beslut varierar. Handläggningstiden beror på flera faktorer. Det som kan dra ut på tiden är om vi behöver kontakta dig för att få kompletterande uppgifter, om det behövs hör vi alltid av oss till dig.
När du väl har skickat in din ansökan kan du följa ärendet status på Mina sidor. Logga in på Mina sidor.
Har du redan bostadstillägg? – Glöm inte att anmäla ändringar
När du har bostadstillägg behöver du själv anmäla ändringar i din ekonomi eller i din boendesituation som påverkar din ersättning. Det kan du göra här på webben. Det finns undantag för vissa uppgifter som vi hämtar in automatiskt. Vilka ändringar du behöver anmäla hittar du på sidan där du anmäler ändringar. Anmäl ändringar som påverkar ditt bostadstillägg.
Hoppas att den här informationen kan underlätta för dig. Du är alltid välkommen att kontakta oss eller vända dig till ett servicekontor om du har fler frågor. Besök närmaste servicekontor.
Digitala möten om bostadstillägg
Vi har digitala informationsmöten om bostadstillägg. Både du eller en anhörig är välkommen! Det är gratis och ingen anmälan behövs. Det är bara att klicka på länken och börja lyssna på utsatt tid. Informationsmöten om bostadstillägg.