Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Den bästa månaden att gå i pension

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Spelar det egentligen någon roll när på året du väljer att börja ta ut din pension? Finns det någon månad som är bättre eller sämre? Det och lite till får du svar på här. 

Det är lätt att tro att många väljer att gå i pension efter sommaren, som en förlängning av semestern, men den vanligaste månaden att börja ta ut pension är faktiskt januari.

Du väljer själv vilken månad du vill börja ta ut din pension

En av de vanligaste frågorna om tidpunkten för att ta ut sin pension är om man måste ta ut sin pension samma månad som man fyller år (till exempel vid 66). Svaret är nej, du kan själv välja att ta ut din pension när som helst under året. Hur mycket du får ut i pension varje månad påverkas dock av när du börjar ta ut den.

Tar du ut pensionen tidigare så blir beloppet lägre, eftersom pengarna ska fördelas på fler månader eller år. Om det bara rör sig om några månader, tidigare eller senare, så har det oftast ingen större betydelse.

Laborera gärna med olika åldrar och månader för uttag av pension på vår webb. Mina sidor

Viktigt att ansöka om din allmänna pension

Tänk på att du alltid måste ansöka om din allmänna pension, den betalas inte ut automatiskt. Ansök gärna tre månader innan du vill ha pengarna på ditt konto. Logga också in hos dina tjänstepensionsbolag för att få veta om och hur du ansöker om dina olika tjänstepensioner. Ansök om din allmänna pension

Ska jag ta ut pension i början eller slutet av året

När det gäller den allmänna pensionen, som vi på Pensionsmyndigheten betalar ut och som du kan se i ditt orange kuvert, så har det ingen större betydelse om du tar ut din pension i januari eller december det år du planerar att börja ta ut pensionen.

Om du är 66 år så kan det dock ha betydelse för vilken skatt som dras på din månatliga pensionsutbetalning. Från januari det år du ska fylla 67 betalar du nämligen en lägre skatt på din pension. Blogg: Lägre skatt på pension från året du fyller 67

Är du statligt anställd eller jobbar inom kommun eller region kan det ha betydelse för din tjänstepension, men bara om du har något som kallas för en förmånsbestämd tjänstepension. Det gäller dessutom bara om du avslutar din anställning före 65 års ålder.

Vill du veta mer om förmånsbestämd tjänstepension?

Den bästa månaden är den du väljer själv

Så vilken är egentligen den bästa månaden att börja ta ut pension? Det är, för de allra flesta, den du själv har valt.

Nedan ser du vilka månader som var populärast att börja ta ut allmän pension under år 2022. Cirka 13 400 personer började ta ut sin allmänna pension i januari. Mellan februari till oktober var det mellan cirka 9 000 till 12 000 personer per månad som fick sin första utbetalning av allmän pension. I slutet av året droppar antalet personer med nya utbetalningar av allmän pension till mellan cirka 6 000 till 7 500. 

Antal personer med en första utbetalning av allmän pension, per månad

Den populäraste månaden att ta ut sin pension är januari. Det är få som tar ut den i slutet av året.