Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Fem tips som ger dig högre pension

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Vi får ofta frågor om hur man kan påverka storleken på sin framtida pension. Här kommer fem tips som kan ge dig mer i plånboken som pensionär. 

För dig som känner att du inte riktigt har koll på din framtida pension är ett första steg att logga in på Mina sidor här på Pensionsmyndighetens webb. Där får du en överblick över alla delar av din pension: allmän pension, tjänstepension och privat pension om du har det.

Du ser också hur mycket du kan komma att få i pension per månad jämfört med din nuvarande inkomst. 

Logga in på Mina sidor

Om du är nöjd med de belopp du ser i din pensionsprognos kanske du inte behöver göra mer än att fortsätta som du gjort hittills. Men vill du göra något för att påverka din pension kan tipsen nedan vara till hjälp. 

1.     Se över återbetalningsskyddet i tjänstepensionen

Återbetalningsskydd är ett ekonomiskt skydd till din familj. Om du skulle dö så får dina efterlevande hela eller delar av din intjänade tjänstepension.

Du betalar ingen avgift för att ha återbetalningsskydd, däremot minskar storleken på din egen tjänstepension. Det beror på att du inte får ta del av så kallade arvsvinster. Det är de pengar som går tillbaka in i systemet när någon som inte valt att ha återbetalningsskydd avlider. Deras pengar fördelas då mellan övriga försäkrade.

När du är ung är arvsvinsterna små eftersom det är få som avlider och de som avlider inte har så mycket kapital. Arvsvinsterna blir högre med stigande ålder eftersom det är fler som avlider och det finns mer pengar i tjänstepensionsförsäkringen.

Det kan vara bra att ta bort återbetalningsskyddet om din familj klarar sig utan dessa pengar om du dör. Exempelvis om du lever med någon som tjänar mer än du, om dina barn är självförsörjande eller om du är ensamstående. På det viset får du en högre tjänstepension.

Hör efter med ditt/dina tjänstepensionsbolag eller valcentral om du har återbetalningsskydd i din tjänstepension och fundera över ditt och din familjs behov.

Blogg: Enkla tips för att trygga din familj om du dör

Hur mycket påverkar det min pension?

Beroende av när du väljer att ta bort återbetalningsskyddet så ökar din tjänstepension med cirka 6 till 10 procent. Det finns dock exempel där tjänstepensionen ökar med både mer och mindre av att välja bort skyddet. Vänd dig till ditt tjänstepensionsbolag för mer information.

2.     Eget sparande till pension

Ytterligare ett sätt att höja pensionen är att spara själv till din pension. Det kan du exempelvis göra genom att spara i en global aktieindexfond på ett investeringssparkonto, ISK, eller via en kapitalförsäkring.

Blogg: Så kan du spara till pension

Hur mycket påverkar det min pension?

Det beror på hur mycket och hur länge du sparar, men här kommer ett exempel:

  • Om du sparar 360 kronor per månad under 30 år, på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring, så ger det dig drygt 800 kronor mer i pension per månad under 20 år eller nästan 1 500 kronor mer per månad under 10 år, efter skatt. 

3.     Sänk dina avgifter – betala inte för mycket 

Om du sparar till pension i exempelvis fonder så betalar du något som heter fondavgift eller förvaltningsavgift. Det kan också finnas andra avgifter som du får betala beroende av vilken typ av sparform du har. Avgifter har betydelse för allt långsiktigt sparande och höga avgifter påverkar sparandet negativt. För varje extra krona du betalar i avgifter försvinner lika mycket från din framtida pension.

Du går också miste om den extra värdeutveckling som du skulle ha fått om pengarna du betalar i avgift istället hade fått stanna kvar i ditt sparande och ge ränta år efter år. Det kan bli stora summor när det handlar om ett sparande till pension på 30 till 40 år.

Om du sparar till pension i fonder så kan ett alternativ vara att välja globala aktiefonder med låga avgifter. Ett bra riktmärke för en låg avgift i en global aktieindexfond är 0,2 procent.

Hur mycket påverkar det min pension?

  • Betalar du en avgift på 0,2 procent och sparar 500 kronor i månaden under 40 år, sänks den totala summa du sparat med cirka 5 procent.
     
  • Betalar du en avgift på 1,5 procent och sparar 500 kronor i månaden under 40 år, sänks den totala summa du sparat med cirka 29 procent – det är nästan en tredjedel.

Avgifter är alltid minus och urholkar värdet på ditt sparande.

4.     Jobba längre

Ju längre du väljer att jobba desto mer ökar pensionen för de allra flesta. För många kan det innebära en eller flera tusenlappar mer i pension per månad under resten av livet för varje extra år du skjuter upp ditt pensionsuttag.

Hur mycket påverkar det min pension?

Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger dig som har en genomsnittlig lön och snart ska ta ut din pension mellan 1 400 till 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut.

Logga in med din e-legitimation på Mina sidor för att se en prognos över hur mycket du kan få i pension vid olika pensionsåldrar.

Logga in på Mina sidor

5.     Bli kompenserad om du lever i ett parförhållande och jobbar deltid

Varje år du arbetar och allt du tjänar in under ditt arbetsliv påverkar din pension. Om du av olika anledningar inte kan jobba heltid eller valt att jobbat deltid under långa perioder kan det innebära att du får en lägre pension.

Ett sätt att kompensera för deltidsarbete, om ni lever som gifta, är att den partner som har en högre inkomst för över sin premiepension till den som tjänar mindre.

Att föra över premiepension är ett sätt att jämna ut den framtida pensionen så att den part som exempelvis avstår heltidsarbete för att ta hand om barn, äldre föräldrar eller hem kompenseras för det. Det är ett smidigt och enkelt sätt att jämna ut skillnader i pensionen utan att behöva öka ditt sparande.

Hur mycket påverkar det din pension?

  • Om givarens månadslön är 30 000 kronor: För den som tar emot överföringen under 20 års tid ger det 1 250 kronor mer i pension per månad, livet ut, före skatt.
     
  • Om givarens månadslön är 45 900 kronor: För den som tar emot överföringen under 20 års tid ger det 1 890 kronor mer i pension per månad, livet ut, före skatt.

Mer om överföring av premiepension

Hoppas att tipsen kan vara till hjälp för dig!