Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Jobba deltid – så påverkas pensionen

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Skälen till att jobba deltid är många. Du kanske väljer att jobba mindre när barnen är små, eller kanske vill jobba heltid men bara erbjuds deltidsjobb? Kanske vill du kombinera deltidsjobb med pension? Vi ger information om hur olika situationer kan påverka din pension. 

Att gå ner i arbetstid under en begränsad period påverkar inte pensionen så mycket. Arbetar du däremot deltid under många år tjänar du in mindre till pensionen. Deltidsarbete kan även göra att du får sämre löneutveckling och därmed lägre pension.

Deltid under småbarnsåren

Småbarnsår ger allmän pension

Den förälder som tjänar minst får extrapengar till sin allmänna pension under barnets första fyra år. Dessa extrapengar kallas för pensionsrätt för barnår och är ett sätt att kompensera föräldrar ekonomiskt för det inkomstbortfall som föräldraledighet eller deltidsarbete kan innebära.

Du får den här kompensationen automatiskt och pensionsrätten syns i ditt orange kuvert för aktuellt år.

Ta reda på vad som gäller för din tjänstepension

Deltidsarbete påverkar även din tjänstepension, hur mycket beror på vilket avtal som gäller för dig. Vissa avtal ger förmåner som minskar deltidsarbetets påverkan på tjänstepensionen.

Förenklat kan man säga att deltid påverkar din tjänstepension mycket om du jobbar i privat sektor och har en hög inkomst. Jobbar du deltid inom stat, kommun eller region och har en relativt låg inkomst blir påverkan mindre.  

Småbarnstiden kan påverka din pension

Jämna ut pensionen mellan dig och din partner

För över premiepension

Om du och din partner är gifta kan den med högst inkomst föra över sin framtida premiepensionsrätt till den som har lägre inkomst, till exempel för att hen har jobbat deltid en längre period.

Det kan vara ett sätt att kompensera för den lägre pension som den föräldern kan komma att få som pensionär. Premiepensionen är den mindre delen av den allmänna pensionen, så ni kan behöva kompensera på flera sätt.

Så för du över premiepension

Starta ett separat sparande till den som jobbar deltid

Det går också att starta ett eget sparande till den av er som jobbar deltid, för att på det sättet jämna ut pensionerna mellan er. Det är viktigt att sparandet är skrivet till den person det gäller så att pengarna inte kan delas vid en eventuell skilsmässa.

För gifta kallas detta enskild egendom och för sambos räcker det att sparandet står i rätt namn eftersom pengarna inte delas lika vid en separation.  

Ofrivillig deltid

Välj om möjligt en anställning som gör att du kan jobba heltid, eftersom deltidsjobb under många år kan få stor påverkan på din pension. Tyvärr är det ett rätt vanligt problem med ofrivillig deltid, det vill säga att man inom vissa yrken erbjuds timanställningar eller deltid och inte heltidstjänster. Om du har möjlighet att välja så välj den anställning som ger högst samlad inkomst.

Deltid innan pensionering

Hur mycket pensionen påverkas av att gå ner i tid åren innan du går i pension beror på vilken slags pension det gäller och vilket tjänstepensionsavtal du tillhör.

På ett ungefär kan man säga att den totala pensionen minskar med cirka fyra till åtta procent om du jobbar halvtid under fyra års tid före pensionering. Det gäller om du har en lön under 42 625 kronor i månaden. Om du har en så kallad förmånsbestämd pension kan den påverkas mer.

Ta alltid reda på hur just din pension skulle påverkas om du går ner i arbetstid. Kontakta Pensionsmyndigheten för din allmänna pension och ditt tjänstepensionsbolag för din tjänstepension.

Du kan också göra egna simuleringar genom att logga in på minpension.se. Där kan du själv lägga in din deltidslön för att på ett ungefär se hur den skulle påverka storleken på din pension. Eftersom det bara är en simulering så ändras inga av dina uppgifter på riktigt.

Logga in på minpension.se

Andra sätt att gå ner i arbetstid före pensionering

Inom vissa tjänstepensionsavtal finns andra möjligheter att gå ner i deltid innan pensionering utan att pensionen påverkas. Exempelvis så finns det för dig som jobbar inom stat, kommun eller region något som kallas delpension. Fråga din arbetsgivare vad som gäller för dig.  

Jobba och ta ut pension – bli ”jobbonär”

Att gå ner i arbetstid och samtidigt ta ut pension gör att du får mer tid till annat mot slutet av ditt arbetsliv, utan att för den skull förlora i inkomst. Det kanske också gör att du orkar och vill jobba lite längre. Dessutom kan det vara ett bra sätt att anpassa sig till sitt nya liv som pensionär.

Det är olika regler för att ta ut pension samtidigt som du jobbar vad gäller allmän pension och tjänstepension. Det kan också vara bra att veta skillnaderna mellan att ta ut pension och fortsätta jobba före och efter 65 års ålder.

Jobba och ta ut pension samtidigt

Kort om pension

Pensionen består av flera delar. Allmän pension består av inkomstpension och premiepension. Den tjänar du in till genom att jobba och betala skatt, eller genom att du har studiebidrag eller andra typer av ersättningar som föräldrapenning eller arbetslöshetskassa.

De allra flesta har även tjänstepension. Det är pension som din arbetsgivare betalar in. Utöver det kan du också ha ett eget sparande till pension.

Det här påverkar din pension:

  • hur mycket du tjänar genom hela livet
  • om du har tjänstepension
  • vid vilken ålder du väljer att ta ut din pension.

När du loggar in på pensionsmyndigheten.se ser du vad du kan få i total pension per månad. Där får du också tips på vad du kan göra och tänka på i olika livssituationer. 

Se din pensionsprognos och få tips

Vill du lyssna och ställa frågor om pension? Vi erbjuder digitala informationsmöten både till dig som snart planerar att gå i pension men också till dig som är mitt i livet och har ett tag kvar till pension.

Välkommen att delta!

Informationsmöte om pension