Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Därför bör du fundera över att jobba och ta ut pension samtidigt

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Har du funderat på att fortsätta jobba samtidigt som du börjar ta ut pension?
Det kan vara en bra idé, och gör att du fortsätter att tjäna in till din pension. Men det finns också några fällor du bör undvika. 

Att gå ner i arbetstid och samtidigt ta ut pension gör att du får mer tid till annat mot slutet av ditt arbetsliv, utan att för den skull förlora i inkomst. Det kanske också gör att du orkar och vill jobba lite längre. Dessutom kan det vara ett bra sätt att anpassa sig till sitt nya liv som pensionär.

När det gäller den allmänna pensionen, det vill säga inkomstpension och premiepension, så är den väldigt flexibel. Du kan ta ut den till 25, 50, 75 eller 100 procent oavsett hur mycket du jobbar. Du kan också pausa utbetalningen om du skulle vilja det.

Den allmänna pensionen kan bara tas ut månadsvis och livet ut. Du kan alltså inte få ut någon del som en klumpsumma eller ta ut den under kortare tid än livet ut.

Det är olika regler mellan att ta ut allmän pension och tjänstepension i kombination med arbete. Dessutom påverkar din ålder hur fördelaktigt det är att ta ut pensionen och jobba samtidigt. 

Mer om allmän pension

Att gå ner i arbetstid är alltid en överenskommelse mellan dig och din arbetsgivare.

Ta ut allmän pension och jobba samtidigt - före 65 års ålder

Det som kan vara bra att känna till är att skatten är högre på pension som du tar ut tidigare än 65 års ålder. Det beror på att personer över 65 år får ett högre grundavdrag än yngre pensionärer.

Skatten kan också bli onödigt hög om din arbetsinkomst och din pension tillsammans blir högre än gränsen för statlig skatt. För dig som är yngre än 65 år går den gränsen vid 43 600 kronor per månad före skatt, år 2020.   

Om du är eller skulle bli arbetslös innan 65 års ålder så minskas din dagpenning från A-kassan med beloppet för din pension.

Om du funderar på att ta ut den allmänna pensionen och sätta in varje månadsutbetalning i en kapitalförsäkring, eller i en annan sparprodukt, så har jag i ett tidigare blogginlägg skrivit att Pensionsmyndigheten avråder från det. 

Blogg: Var försiktig med att ta ut pension i vinstsyfte 

Ta ut allmän pension och jobba samtidigt - efter 65 års ålder

Från januari det år du ska fylla 66 så är skatten lägre både på pension och på arbetsinkomst.Det är alltså väldigt förmånligt att fortsätta jobba för den som har möjlighet.

Efter 65 års ålder betalas det fortfarande in pengar till din allmänna pension på den lön du har. Din allmänna pension ökar alltså om du fortsätter att jobba, trots att du tar ut hela eller delar av den.  

Mer om skatt på pension

Ta ut tjänstepension och jobba samtidigt

Tjänstepensionen är inte lika flexibel som den allmänna pensionen när det gäller att jobba och ta ut den samtidigt. Nedan kan du läsa om vad som gäller i de fyra största kollektivavtalade tjänstepensionerna.