Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Jobba utomlands – så påverkar det pensionen

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Numera är det ganska vanligt att jobba utomlands några år under sitt arbetsliv. Ska du jobba utomlands är det viktigt att du själv kollar upp vad som gäller kring pension i just det landet. Vi tipsar om det viktigaste du behöver ha koll på.

Om du jobbar för ett svenskt företag och betalar skatt i Sverige tjänar du in till din pension som vanligt. Om du däremot jobbar utomlands och inte betalar skatt i Sverige tjänar du inte in till din svenska pension, varken allmän pension eller tjänstepension.

Ta reda på hur pensionen fungerar i landet där du jobbar

De flesta länder har någon form av pension som är baserad på arbete, men det är ändå viktigt att ta reda på exakt vad som gäller i det land du ska jobba. Fråga din arbetsgivare och sök information hos motsvarigheten till Pensionsmyndigheten i det land du ska jobba.

Det är inte möjligt att flytta den pension du har tjänat in mellan länder. Det du har tjänat in i ett annat land kommer att stanna där tills den dag du vill ansöka om pensionen.

Inom EU/EES är pensionssystemen utformade på olika sätt. Ta reda på vad som krävs för att du ska omfattas. Ska du jobba i andra länder, exempelvis i Afrika eller Asien, behöver du vara extra noga med att ta reda på vad som gäller. I en del länder finns pensioner men de är låga och räcker inte som försörjning.

Om du inte tjänar in någon pension i landet du flyttar till, eller mindre än vad du skulle gjort i Sverige, då behöver du själv spara pengar för att kompensera för det.

Pension inom EU/EES

Pension utanför EU/EES

Har du jobbat utomlands behöver du uppge det när du ansöker om att ta ut din svenska allmänna pension.

Fråga om du får tjänstepension

Ta reda på om arbetsgivaren i landet du jobbar eller flyttar till betalar in extra pengar till din pension. Alltså utöver det som eventuellt betalas in via skatten.  

Acceptera absolut inte så kallad svart lön eller andra oseriösa anställningsvillkor. Det är olagligt och du tjänar inte in några pengar till din pension om du inte betalar skatt på din inkomst.

Det är lätt hänt att glömma bort pensionen när du ansöker om jobb eller blir erbjuden anställning utomlands. Genom att ta reda på vad som gäller kan du slippa tråkiga konsekvenser senare i livet.

Arbeta utomlands

Kort om pension

Pensionen består av flera delar. Allmän pension består av inkomstpension och premiepension. Den tjänar du in till genom att jobba och betala skatt, eller genom att du har studiebidrag eller andra typer av ersättningar som föräldrapenning eller arbetslöshetskassa.

De allra flesta har även tjänstepension. Det är pension som din arbetsgivare betalar in. Utöver det kan du också ha ett eget sparande till pension.

Det här påverkar din pension:

  • hur mycket du tjänar genom hela livet
  • om du har tjänstepension
  • vid vilken ålder du väljer att ta ut din pension.

När du loggar in på pensionsmyndigheten.se ser du vad du kan få i total pension per månad. Där får du också tips på vad du kan göra och tänka på i olika livssituationer. 

Se din pensionsprognos och få tips