Under ett liv kan det hända många saker som påverkar livssituationen, du kanske blir sambo, köper bostad, gifter dig, skaffar barn, byter jobb, skiljer dig, barnen flyttar hemifrån, du blir pensionär och så vidare.
Det är vid dessa händelser i livet som du bör se över vilket eller vilka ekonomiska skydd till efterlevande du har och vilka ekonomiska behov som finns i din aktuella familjesituation.
Hur vet jag vad som gäller för mig?
Du kan se vilka ekonomiska skydd du har till efterlevande på flera sätt:
- I det årsbesked som skickas ut om din tjänstepension en gång om året
- Kontakta din valcentral (eller logga in på din sida på deras webb), se rutan längst ner.
- Kontakta ditt tjänstepensionsbolag (eller logga in på din sida på deras webb).
För att ta reda på vilka tjänstepensionsbolag du har kan du logga in på minPensions webbplats
Behöver jag efterlevandeskydd?
Det kan betyda mycket för din familj om du har efterlevandeskydd, men i vissa situationer kan det vara onödigt. Det gäller exempelvis om du är ensamstående utan barn, om du lever med någon som har mycket högre lön än du eller om du har vuxna barn som klarar sig själva ekonomiskt.
Det är viktigt att du har koll på vilka efterlevandeskydd du har och om din familj har behov av dessa. Om du inte väljer något efterlevandeskydd får du själv en högre pension, men dina efterlevande får inte ersättning om du dör.
Det finns ensamstående utan barn som har efterlevandeskydd trots att det inte finns någon som kan få pengarna vid dödsfall.
Hur lägger jag till eller tar bort efterlevandeskydd?
Du behöver i de flesta fall fylla i en blankett som du får från valcentralerna, eller från ditt tjänstepensionsbolag. I vissa fall kan du göra valet direkt genom att logga in på deras hemsidor.
Stöd för dig som mist en anhörig
Efterlevandeguiden är ett samarbete mellan myndigheter för att göra det enklare för dig som förlorat någon nära. Efterlevandeguiden
Vilken valcentral tillhör jag?
Vilken valcentral som administrerar din tjänstepension beror på vilket kollektivavtalsområde du tillhör. Är du osäker på vilken valcentral du tillhör - kontakta din arbetsgivare.
- Privatanställd tjänsteman (tjänstepensionsavtal ITP1 och ITP2) Collectum
- Privatanställd arbetare (tjänstepensionsavtal SAF-LO) Fora
- Statligt anställda (tjänstepensionsavtal PA16 avdelning 1 och 2) SPV
- Anställda i kommun, region, kommunalförbund, kommunförbund eller kommunalt företag (tjänstepensionsavtal KAP-KL och AKAP-KR) Valcentralen Pensionsvalet