Att bli sjuk eller arbetslös är inget man planerar för. När situationen drabbar oss finns ofta inte orken eller tiden att ta reda på hur sjukskrivningen eller arbetslösheten påverkar pensionen. Här är några saker som är bra för alla att känna till – om du själv skulle drabbas.
Om du blir sjuk
Blir du sjukskriven en kortare tid, upp till 15 dagar, tjänar du fortfarande in till din pension genom sjuklön från din arbetsgivare.
Även när du är sjukskriven en längre tid tjänar du in till din allmänna pension. Det beror på att din sjukpenning och sjuk- och aktivitetsersättning är pensionsgrundande precis som lön.
Din arbetsgivare fortsätter betala in pengar till din tjänstepension om du arbetar på ett ställe som har kollektivavtal. Jobbar du på en arbetsplats utan kollektivavtal får du fråga din arbetsgivare vad som gäller för dig om du blir sjuk en längre tid.
Har du under året haft sjuk- eller aktivitetsersättning som är baserad på inkomst så är det belopp du fått utbetalt från Försäkringskassan under året din pensionsgrundande inkomst. Förutom den pensionsgrundande inkomsten kan du också få ett så kallat pensionsgrundande belopp. Du ser information om det i ditt orange kuvert.
Sjukersättning - så påverkas din allmänna pension
Det är främst om du har haft inkomster över 29 750 kronor per månad och sedan får sjukersättning som den allmänna pensionen påverkas negativt.
Det har också betydelse under hur lång tid du får sjukersättningen, har du den under många år kommer du sannolikt att få en lägre pension än om du hade haft en lön.
Om du blir arbetslös
Ersättning från a-kassan är pensionsgrundande och ger allmän pension. Det kan till exempel vara dagpenning från arbetslöshetskassa och aktivitetsstöd.
Du fortsätter alltså att tjäna in till din allmänna pension om du blir arbetslös. Är du arbetslös under långa perioder kommer din allmänna pension bli lägre eftersom arbetslöshetsersättningen ger lägre ersättning än vad en lön gör.
När du blir arbetslös slutar din arbetsgivare att betala in pengar till din tjänstepension. De inbetalningar som har gjorts till din tjänstepension finns kvar fram till den dag du går i pension.
Om det fanns kollektivavtal där du jobbade tidigare kan det vara värt att kolla upp om det finns ett så kallat ”efterskydd”. Det innebär att det kan finnas vissa försäkringar som du eller din familj omfattas av, trots att du inte längre jobbar kvar. De kan exempelvis ge ersättning till din familj om du avlider eller ersättning till dig om du skulle bli sjuk inom en viss tid efter att du blev arbetslös.
Prata med din tidigare arbetsgivare eller ditt fackförbund för att ta reda på vad som gäller för dig!
Kort om pension
Pensionen består av flera delar. Allmän pension består av inkomstpension och premiepension. Den tjänar du in till genom att jobba och betala skatt, eller genom att du har studiebidrag eller andra typer av ersättningar som föräldrapenning eller arbetslöshetskassa.
De allra flesta har även tjänstepension. Det är pension som din arbetsgivare betalar in. Utöver det kan du också ha ett eget sparande till pension.
Det här påverkar din pension:
- hur mycket du tjänar genom hela livet
- om du har tjänstepension
- vid vilken ålder du väljer att ta ut din pension.
När du loggar in på pensionsmyndigheten.se ser du vad du kan få i total pension per månad. Där får du också tips på vad du kan göra och tänka på i olika livssituationer.