Nu har du säkert fullt upp med att plugga och din pension kanske inte känns så prioriterad. Men några saker är bra att ha koll på – det kan göra skillnad för dig senare i livet.
Studera med studiemedel ger pension
När du studerar och får studiemedel i form av studiebidrag från Centrala studiestödsnämnden (CSN) sparar du samtidigt till din allmänna pension. Staten betalar nämligen in pengar som en kompensation för att du har en lägre inkomst under studietiden.
Det här gäller dig som studerar på högskole- och universitetsnivå. Om det var länge sedan du pluggade kan det vara bra att veta att det här började gälla från och med år 1995.
Studier ger inte lika mycket i pension som att jobba. Vi får uppgifter från CSN och utifrån dessa räknar vi fram ett så kallat pensionsgrundande belopp. I ditt orange kuvert kan du se beloppet som gäller för det aktuella inkomståret.
Du kan kontakta CSN för att få veta vilka studier på högskole- och universitetsnivå som berättigar till studiemedel.
Jobb under lov och helger ger både lön och pension
Att jobba extra under studietiden ger också pengar till din allmänna pension – om du kommer över gränsen på 20 135 kronor under ett år. Tjänar du mindre betalar du ingen skatt, men då får du heller inget tillskott till din pension.
Det är inkomsten du lämnar i deklarationen till Skatteverket varje år som ligger till grund för beräkningen av din allmänna pension. Om du har tjänat över 20 135 kronor under året och nått upp till gränsen för när du betalar skatt innebär det alltså samtidigt att du börjar tjäna in till din allmänna pension.
Som student kan du alltså tjäna in pengar till din allmänna pension både på ditt studiebidrag och på din lön!
Du kan i vissa fall också få pengar inbetalt till en tjänstepension, det är en pension som din arbetsgivare betalar in till dig. Om du får tjänstepension eller inte beror på hur gammal du är och inom vilket område du arbetar, exempelvis inom privat sektor, stat, kommun eller region.
Kort om pension
Pensionen består av flera delar. Allmän pension består av inkomstpension och premiepension. Den tjänar du in till genom att jobba och betala skatt, eller genom att du har studiebidrag eller andra typer av ersättningar som föräldrapenning eller arbetslöshetskassa.
De allra flesta har även tjänstepension. Det är pension som din arbetsgivare betalar in. Utöver det kan du också ha ett eget sparande till pension.
Det här påverkar din pension:
- hur mycket du tjänar genom hela livet
- om du har tjänstepension
- vid vilken ålder du väljer att ta ut din pension.
När du loggar in på pensionsmyndigheten.se ser du vad du kan få i total pension per månad. Där får du också tips på vad du kan göra och tänka på i olika livssituationer.