Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Tips till dig som har fått ditt orange kuvert

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Mellan den 14 februari till den 18 mars skickar vi orange kuvert till dig som tjänat in allmän pension. I kuvertet finns information om intjänad allmän pension. Den allmänna pensionen baseras på dina samlade inkomster under hela livet. Här är tipsen som ger dig koll på hur du läser ditt orange kuvert. 

I det orange kuvertet får du reda på hur mycket du hittills har tjänat in till din allmänna pension, det vill säga inkomstpension och premiepension. Orange kuvert är två sidor med information som visar din totala intjänade allmänna pension fram till din senast deklarerade inkomst.

Uppgifterna grundar sig på dina arbetsinkomster men även inkomster som arbetslöshetsersättning, sjuk- eller aktivitetsersättning och föräldrapenning.

Innehållet i ditt orange kuvert kan se ut så här

  • På sidan ett ser du hur mycket du totalt har tjänat in till din allmänna pension, både inkomstpension och premiepension. Du ser förändringarna i din allmänna pension för det senaste året. 
  • På sidan två kan du se hur mycket som har satts av till din allmänna pension det senast deklarerade inkomståret.

Så läser du ditt orange kuvert

Jämför dina uppgifter med andra

När du öppnar ditt orange kuvert kanske du undrar hur du ligger till i relation till andra kvinnor/män i din åldersgrupp. Här kommer några exempel på medianen av total pensionsbehållning i inkomstpension för olika åldrar.

Medianen är det mittersta värdet, ena halvan av gruppen har ett värde som ligger över den gräns som medianen anger, och den andra halvan av gruppen har värden under.  Pensionsbehållningen är alla dina pensionsrätter för de år som du har tjänat in till allmän pension (plus värdeförändringar på grund av indexering, arvsvinster och förvaltningskostnader).

Median för total pensionsbehållning inkomstpension, kronor
Födelseår Kvinna Man
2000

38 354

35 546

1990

400 443

421 430

1980

925 284

1 044 848

1970

1 620 488

1 900 322

1960

2 315 752

2 750 586

Vill du veta hur det ser ut för ditt födelseår kan du titta i vår statistikdatabas. 

Inkomstpension: pensionsbehållning - Pensionsstatistik

Premiepension: sparare per fondportfölj - Pensionsstatistik

Se hur dina fonder har utvecklats

Premiepensionen är den del av din allmänna pension där du själv har möjlighet att välja fonder om du vill. På första sidan i orange kuvert ser du vilka fonder du har valt, hur de har utvecklats under året samt vilka avgifter du betalar.

Du kan också jämföra dina fonders värdeutveckling och avgifter med den genomsnittliga premiepensionsspararen. År 2021 var värdeutvecklingen för den genomsnittliga premiepensionsspararen 29 procent och den genomsnittliga avgiften låg på 0,14 procent. Hur ser det ut för dig?  

Vill du inte välja fonder själv så är det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa ett bra alternativ med låg avgift.

AP7 Såfa - det statliga förvalsalternativet i premiepensionen

Orange kuvert visar endast din allmänna pension

Nio av tio personer har förutom den allmänna pensionen också en tjänstepension via sin arbetsgivare. Det orange kuvertet visar bara din allmänna pension. Om du vill se alla delar i din framtida pension behöver du logga in på Mina sidor. Det ger dig en snabb och enkel överblick över vad du kan komma att få i pension vid olika pensionsåldrar. Du får också tips på hur du kan påverka din framtida pension.

Logga in och se din prognos på Mina sidor

Vad påverkar storleken på din pension?

Här är de tre delar som påverkar pensionen mest: 

  • Hur mycket du tjänar genom hela livet. Hela livets inkomster påverkar storleken på din pension.
  • Om du har tjänstepension. Att du har tjänstepension via din arbetsgivare under arbetslivet är viktigt för att få en bättre total pension.
  • Vid vilken ålder du väljer att ta ut din pension. Väljer du att ta ut din pension tidigt blir din pension per månad lägre hela livet ut, tar du ut den senare blir pensionen högre per månad hela livet ut.

Vill du läsa mer om orange kuvertet och veta när du får ditt kuvert? Mer information finns på vår webb. 

Orange kuvert - årsbesked för din allmänna pension