Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Du använder en gammal webbläsare

Vi rekommenderar att du uppdaterar den eller byter till en annan för att webbplatsen ska fungera bra.

Rekommenderade webbläsare

Egen företagare och tjänstepension

Som företagare måste du själv spara till din pension för att kompensera för den  tjänstepension som de flesta anställa får. Ett riktmärke är att spara 4,5 till 6 procent av din lön eller överskott för att det ska motsvara det som anställda med kollektivavtal får.

För att du som företagare ska få samma pension som om du vore anställd, behöver du ta ut lön eller ha ett överskott samt betala in avgifter och skatter för att tjäna in till din allmänna pension.

Förutom allmän pension får närmare 9 av 10 anställda tjänstepension från sin arbetsgivare. Som företagare måste du själv spara till din pension för att kompensera för den tjänstepensionen som de flesta anställda får.

Avdragsgillt sparande - aktiebolag eller enskild näringsverksamhet

Till skillnad från vanliga löntagare kan du som driver ett aktiebolag eller har inkomst från näringsverksamhet göra avdrag för ett privat pensionssparande. Läs mer om det på sidan för dig som är egen företagare.

Du som är egen företagare

Egenanställd

Det finns företag som erbjuder möjligheten att arbeta som egenanställd. Kortfattat innebär det att du jobbar åt dig själv utan att bilda ett eget företag. 

Mer om egenanställning

Bra att tänka på som företagare

  • Spara 4,5 till 6 procent av din lön före skatt om du kan eftersom du inte har tjänstepension som de flesta anställda har.
  • Som företagare utan tjänstepension kan du fortfarande göra avdrag för ett privat pensionssparande, men du som har enskild näringsverksamhet bör undvika att göra avdrag för privat pensionssparande i deklarationen till Skatteverket så länge du har ett överskott som är lägre än 537 100 kronor per år, före skatt (2021).
  • Om du driver företaget vidare efter 65 får du lägre sociala avgifter och större grund- och jobbskatteavdrag.