Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Egen företagare och tjänstepension

Som företagare måste du själv spara till din pension för att kompensera för den  tjänstepension som de flesta anställa får. Ett riktmärke är att spara 4,5 till 6 procent av din lön eller överskott för att det ska motsvara det som anställda med kollektivavtal får.

För att du som företagare ska få samma pension som om du vore anställd, behöver du ta ut lön eller ha ett överskott samt betala in avgifter och skatter för att tjäna in till din allmänna pension.

Förutom allmän pension får närmare 9 av 10 anställda tjänstepension från sin arbetsgivare. Som företagare måste du själv spara till din pension för att kompensera för den tjänstepensionen som de flesta anställda får.

Till skillnad från vanliga löntagare kan du som driver ett aktiebolag eller har inkomst från näringsverksamhet göra avdrag för ett privat pensionssparande. Läs mer om det på sidan för dig som är egen företagare. Du som är egen företagare

Det finns företag som erbjuder möjligheten att arbeta som egenanställd. Kortfattat innebär det att du jobbar åt dig själv utan att bilda ett eget företag. Mer om egenanställning

Bra att tänka på som företagare

  • Spara 4,5 till 6 procent av din lön före skatt om du kan eftersom du inte har tjänstepension som de flesta anställda har.
  • Som företagare utan tjänstepension kan du fortfarande göra avdrag för ett privat pensionssparande, men du som har enskild näringsverksamhet bör undvika att göra avdrag för privat pensionssparande i deklarationen till Skatteverket så länge du har ett överskott som är lägre än 599 250 kronor per år, före skatt (2023).
  • Om du driver företaget vidare får du lägre sociala avgifter och större grundavdrag från det år du ska fylla 66 år (från 2023 gäller 67 år). Från januari det år du ska fylla 66 år får du ett större jobbskatteavdrag.