Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Systemunderhåll 17-18 april

Från klockan 15 på lördag till klockan 06 på söndag vi systemunderhåll. Under den tiden kan du inte logga in på Mina sidor.

Egen företagare och tjänstepension

Som företagare måste du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen genom ett eget sparande. En tumregel är att du sparar cirka 4,5 procent av din lön. Det motsvarar vad de flesta arbetsgivare med kollektivavtal betalar in till sina anställda i tjänstepension. 

För att du som företagare ska få samma pension som om du vore anställd, behöver du ta ut lön eller ha ett överskott samt betala in avgifter och skatter för att tjäna in till din allmänna pension från staten.

Förutom allmän pension får närmare 9 av 10 anställda tjänstepension från sin arbetsgivare. Som företagare måste du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen genom eget sparande till pensionen. 

Avdragsgillt sparande för aktiebolag

Till skillnad från vanliga löntagare kan du som driver ett aktiebolag göra avdrag för ett privat pensionssparande.

Du får göra avdrag för ditt pensionssparande i din inkomstdeklaration med upp till 35 procent av lönen. För att du ska kunna göra avdraget måste du pensionsspara i en pensionsförsäkring eller på ett pensionssparkonto.

Avdraget får uppgå till högst 10 prisbasbelopp.

Mer om prisbasbelopp

Ditt företag betalar arbetsgivaravgift på hela lönen, men du slipper inkomstskatt på den del som motsvarar avdraget eftersom sparandet är avdragsgillt i din deklaration.

Mer om pension och aktiebolag

Avdragsgillt sparande för enskild näringsverksamhet

Du som har inkomst av aktiv näringsverksamhet kan göra avdrag för ditt privata pensionssparande med upp till 35 procent av din inkomst från näringsverksamheten. För att du ska kunna göra avdrag måste du pensionsspara i en pensionsförsäkring eller på ett pensionssparkonto.

Avdraget får uppgå till högst 10 prisbasbelopp. 

Mer om pension och enskild näringsverksamhet

Egenanställd

Det finns företag som erbjuder möjligheten att arbeta som egenanställd. Kortfattat innebär det att du jobbar åt dig själv utan att bilda ett eget företag. 

Mer om egenanställning

Bra att tänka på som företagare

  • Spara cirka 4,5 procent av din lön om du kan eftersom du inte har tjänstepension som de flesta anställda har.
  • Som företagare utan tjänstepension kan du fortfarande göra avdrag för ett privat pensionssparande.
  • Om du driver företaget vidare efter 65 får du lägre sociala avgifter och större grund- och jobbskatteavdrag.