Trots vikten av tjänstepension är det bara en av tio som är på anställningsintervju som frågar om arbetsgivaren betalar in tjänstepension. Några år utan tjänstepension är ingen fara, men jobbar du länge i en bransch eller på en arbetsplats där tjänstepension saknas riskerar du att få en låg pension.
Prata med din arbetsgivare
Om du arbetar inom kommun eller region eller är har en anställning inom staten har du alltid inbetalning till tjänstepension.
Om du inte har tjänstepension, är osäker på om du har tjänstepension eller om du ska söka ett nytt jobb behöver du fråga arbetsgivaren. Beroende på vad svaret är finns det olika följdfrågor du kan ställa för att få mer koll och saker du kan agera på.
Nej – det finns ingen tjänstepension
Om din arbetsgivare inte betalar in tjänstepension behöver du ta ett extra ansvar för att se till att du inte går miste om den extra pension som de flesta anställda får.
Som ett första steg kan du uppmana din arbetsgivare om att denna ska teckna och betala in en tjänstepension åt dig. När du gör detta är det viktigt att tänka på att din lön inte ska sänkas. Det kan nämligen påverka din sjuk- och pensionsgrundande inkomst, vilket påverkar den allmänna pensionen och ersättningar från Försäkringskassan.
Om din arbetsgivare inte kan eller vill teckna och betala in till en tjänstepension åt dig bör du förhandla upp din lön så att du själv kan börja spara till din tjänstepension. Lönen bör du försöka förhandla upp med minst 4 procent. Det är lite mindre än vad som betalas in till de flesta kollektivavtalade tjänstepensionerna, men när du får en högre lön så betalas det samtidigt in mer till din allmänna pension. Det innebär att tillskottet till den totala pensionen ungefär motsvarar det som du hade haft med en kollektivavtalad tjänstepension.
Tjänar du över 47 625 kronor per månad (2024) behöver du spara mer för att kompensera för utebliven tjänstepension. Det beror på att inom de kollektivavtalade tjänstepensionerna så får du högre inbetalningar över 7,5 inkomstbasbelopp, som i år motsvarar 47 625 kronor per månad. Mer om eget sparande till pension
Ja – vi har en egen lösning
En så kallad egen lösning kallas individuell tjänstepension. Då behöver du ta reda på hur mycket som betalas in. Du kan jämföra med en kollektivavtalad tjänstepension där det betalas in mellan 4,5 och 6 procent av din lön upp till 47 625 kronor per månad. Tjänar du över det så betalar arbetsgivaren även in minst 30 procent på den lön som överstiger 47 625 kronor.
Ja, vi har kollektivavtalad tjänstepension
Det betyder att du får pengar inbetalt. Om du är osäker på vilket avtal du tillhör kan du fråga vad tjänstepensionen heter och läsa på om vilka olika val du kan göra för pengarna.
Det finns flera olika tjänstepensionsavtal i Sverige men till de fyra största hör de flesta anställda. Vilket avtal, du tillhör beror på vilket område eller bransch du arbetar inom. Privatanställd tjänsteman - tjänstepension ITP1 eller ITP2
Privatanställd arbetare - avtalspension SAF-LO
Kommun- och regionanställd - tjänstepension AKAP-KR eller KAP-KL
Sammanfattning
- Tjänstepension är den viktigaste förmånen du kan få av en arbetsgivare. Du som arbetar inom kommun eller region eller är har en anställning inom staten har alltid inbetalning till tjänstepension.
- Fråga alltid om tjänstepension när du går på arbetsintervju. Om möjligt – välj ett arbete som betalar in tjänstepension till dig.
- Uppmana din arbetsgivare att teckna och betala in tjänstepension till dig om denna inte redan gör det. Se till att din lön inte sänks i samband med detta då det påverkar bland annat din allmänna pension.
- Om du inte kan få tjänstepension bör du försöka förhandla upp din lön för att kunna spara själv.
- Ett bra privatsparande för tjänstepensionen är på ett IPS-konto eller i en pensionsförsäkring.
- Om din arbetsgivare har kollektivavtal kan du känna dig trygg i att du får tjänstepension.