Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Du använder en gammal webbläsare

Vi rekommenderar att du uppdaterar den eller byter till en annan för att webbplatsen ska fungera bra.

Rekommenderade webbläsare

Om du får låg pension

Får du låg pension kan du ansöka om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Har du haft låg eller ingen arbetsinkomst i Sverige kommer din allmänna pension bestå av garantipension.

Bostadstillägg

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg till pensionen. För att kunna ansöka måste du ha fyllt 65 år, bo i Sverige och ta ut hela din allmänna pension inklusive din premiepension. Du kan ansöka oavsett om du hyr eller äger din bostad.

Din bostadkostnad, familjesituation och totala ekonomi påverkar vad du kan få i bostadstillägg. Därför ska du göra en preliminärberäkning innan du ansöker.

Vem kan få bostadstillägg

Äldreförsörjningsstöd garanterar en skälig levnadsnivå

Äldreförsörjningsstödet garanterar att du som har låg pension eller ingen pension ändå får en skälig levnadsnivå om de andra pensionsförmånerna inte räcker till. Du måste först ta ut de andra pensionsförmånerna som du har rätt till innan vi kan ta beslut om du har rätt äldreförsörjningsstöd.  

Ansök om äldreförsörjningsstöd

Garantipension

Har du haft låg eller ingen arbetsinkomst i Sverige får du låg eller ingen inkomstgrundad pension. Din allmänna pension kommer då att bestå av garantipension som är ett grundskydd för dig med låg eller ingen inkomstgrundad pension. Garantipensionen kan du få när du fyllt 65 år och den baseras på din inkomstpension, ditt civilstånd och hur länge du bott i Sverige. 

Garantipension

Gör en prognos för hela pensionen

För att få en helhetsbild av alla delar i din framtida pension kan du göra en pensionsprognos. Där kan du förutom din allmänna pension också se vad du tjänat in i tjänstepension och hur mycket du sparat själv om du har eget sparande. I prognosen kan du också pröva dig fram och se hur mycket du kan få beroende på till exempel vid vilken ålder du väljer att gå i pension.

Gör en pensionsprognos

Efterlevandepension – ekonomiskt stöd när anhörig dör

Om en nära anhörig dör kan du som efterlevande få efterlevandepension. Det är en ekonomisk trygghet som ingår i den allmänna pensionen. Efterlevandepension består av tre ersättningar: barnpension, omställningspension och änkepension. Ekonomiska stödet är till för att täcka en del av den försörjning som den avlidne bidrog med.

Efterlevandepension