Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Gästblogg

Marcus Lindenius

Pensionsexpert

Så skyddar du din familj om du dör

| gästblogg

Har du koll på hur din anhöriga klarar sig om du själv avlider? Ett efterlevandeskydd kan vara den avgörande skillnaden - men tänk på att det också påverkar din egen pension.

Efterlevandeskydd är precis vad det låter som – ett skydd för dina efterlevande om du själv dör. Det betyder alltså mycket för din familj om du har ett sådant eller inte.

Det finns olika typer av efterlevandeskydd. Jag tänkte beskriva två varianter av dem, återbetalningsskydd och familjeskydd. Båda kan du ha kopplat till din kollektivavtalade tjänstepension.

Men hur fungerar egentligen dessa skydd i praktiken, och hur skiljer de sig åt?  

Återbetalningsskydd

Har du ett återbetalningsskydd kopplat till din tjänstepension, återbetalas det du själv hunnit sparat ihop i din tjänstepension till din familj om du avlider. Det innebär att ju längre du hunnit jobba och tjänat in till din tjänstepension, desto större summa utbetalas till dem.  

Till skillnad från familjeskyddet, behöver du inte betala en avgift för återbetalningsskyddet. Men det innebär en indirekt kostnad, eftersom du går miste om så kallade arvsvinster. Den som inte har ett återbetalningsskydd kopplat till sin tjänstepension får nämligen del av dessa pengar. (Enkelt uttryckt är arvsvinster tillskott av pengar till din försäkring, från andra försäkringstagare som saknar återbetalningsskydd och som avlidit).

Alla som omfattas av en tjänstepension har möjlighet att välja om de vill ha återbetalningsskydd eller inte. Ibland ingår återbetalningsskydd automatiskt i den kollektivavtalade tjänstepensionen och ibland måste du aktivt lägga till det.  

Familjeskydd

Familjeskyddet är till skillnad från återbetalningsskyddet inte beroende av hur mycket du själv hunnit spara ihop i din tjänstepension. Istället får din familj ett årligt belopp utbetalt, under den utbetalningstid du valt, om du skulle dö. Beloppen du kan välja mellan är 1-4 prisbasbelopp (1 prisbasbelopp = 44.300 kr år 2016), och utbetalningstidens längd kan vara 5,10,15 eller 20 år.

Familjeskyddet betalar du en avgift för. Den baseras på din ålder och vilka nivåer du väljer på belopp och utbetalningstid. Avgiften dras från den premie som arbetsgivaren betalar in till din tjänstepension.

Familjeskydd måste du aktivt själv välja om du vill ha, och finns som ett ytterligare val av efterlevandeskydd om du är privatanställd tjänsteman och tillhör ITP, eller om du är privatanställd arbetare och tillhör Avtalspension SAF-LO. 

Var lite aktiv med ditt efterlevandeskydd

Tänk på att om du väljer att teckna återbetalningsskydd eller ett familjeskydd- eller båda- får du själv en lägre pension. Därför är det bra att tänka igenom vilket behov du har. Detta behov kan ändras genom livet - exempelvis finns kanske inte samma behov att ha kvar skyddet när dina barn har flyttat hemifrån.        

Mer hjälp finns att få

Vill du veta mer om återbetalningsskydd och familjeskydd, samt hur du kan tänka kring val av efterlevandeskydd? Behöver du det eller inte? Hos valcentralerna, som är de som administrerar kollektivavtalade tjänstepensioner, finns det bra hjälp att få.

Kolla vilken valcentral du tillhör

Vilken valcentral som administrerar din tjänstepension beror på vilket kollektivavtalsområde du tillhör. Är du osäker på vilken valcentral du tillhör- kontakta din arbetsgivare.