Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pensionsmyndigheten köpstoppar Solidars nio fonder

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Fondbolaget Solidars premiepensionsfonder går för tillfället inte att välja på premiepensionens fondtorg. Skälet är att Pensionsmyndigheten utreder om bolaget följer det samarbetsavtal som gäller för fondtorget.

Fondbolaget Solidar, registrerat i Sverige, har nio fonder på premiepensionens fondtorg. Innehavet i fonderna värderas till drygt 18 miljarder, och cirka 80 000 pensionssparare har hela eller delar av sin premiepension investerad i Solidars fonder. Bolagets samtliga fonder köpstoppas nu av Pensionsmyndigheten. 

– Köpstoppet gäller under den tid vår utredning slutförs, och innebär att fonderna inte går att välja på fondtorget, säger Ole Settergren, chef för Pensionsmyndighetens analysavdelning.

Om det visar sig att fondbolaget inte följer samarbetsavtalet kan detta få till följd att bolagets fonder avregistreras från fondtorget. Om utredningen visar att fondbolaget följer samarbetsavtalet kommer fonderna att öppnas upp för handel igen.

Brev till berörda sparare

Sparare med innehav i Solidars fonder får med anledning av köpstoppet ett brev hemskickat med information. Av brevet framgår att fonderna inte kan väljas för nya köp men att den som vill kan byta från fonderna till någon av övriga fonder på fondtorget eller till det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

Bakgrund

Samtliga fondbolag som har fonder på premiepensionens fondtorg har tecknat ett avtal med Pensionsmyndigheten som närmare reglerar villkoren för samarbetet. 

Om ett fondbolag inte följer samarbetsavtalet kan bolagets fonder komma att avregistreras från fondtorget. Under utredningstiden kan Pensionsmyndigheten köpstoppa berörda fonder.

För vidare information

Jimmy Larsson-Hagberg, pressekreterare, 072-210 22 87
Pensionsmyndighetens pressjour, 010-454 30 00