Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Ytterligare medel från Falcon sätts in på berörda sparares premiepensionskonton

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

De närmaste dagarna kommer det Malta-baserade fondbolaget Falcon Funds att betala tillbaka cirka 315 miljoner kronor till Pensionsmyndigheten. Pengarna är en del av det som bolaget fortfarande är skyldigt svenska premiepensionssparare och kommer därefter sättas in på berörda sparares premiepensionskonton. 

Återbetalningen av fondmedel från Falcon Funds är ett resultat av att revisionsbolaget KPMG Malta, som har uppdraget att förvalta och avyttra kvarvarande innehav i Falcons fonder, lyckats sälja en del av det som finns kvar i fonderna. Fortfarande saknas dock stora belopp – i dagsläget närmare 800 miljoner kronor.

– Det är självklart positivt att pensionsspararna som haft Falcons fonder nu får tillbaka en del av de pengar som saknas. Det är dock väldigt stora belopp som fortfarande saknas och det är mycket allvarligt, säger Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten. 

Pensionsmyndigheten kommer nu att fördela dessa pengar till berörda sparares premiepensionskonton. Liksom tidigare kommer fördelningen att baseras på det innehav respektive sparare hade i Falcons tre fonder. 

Brev till spararna

Ett brev med information kommer också att skickas till samtliga berörda sparare. Där informeras om den kommande utbetalningen och det faktum att det fortfarande saknas stora belopp – och att det pågår en förundersökning med anledning av vad som inträffat i Falcon. 

– Vår främsta prioritet är att få tillbaka så mycket som möjligt av spararnas pengar. Vi kommer också att göra allt som står i vår makt för att de personer som orsakat spararna denna skada får stå till svars, avslutar Mikael Westberg. 

För vidare information

Jimmy Larsson Hagberg, pressekreterare, 072-210 22 87