Vad är löneväxling?
Löneväxling innebär att arbetsgivaren låter dig som anställd byta ut en del av din lön eller bonus mot en annan förmån, i det här fallet mot en extra tjänstepension. Löneväxling kan göras vid ett enstaka tillfälle, eller löpande varje månad. Alla får löneväxla om deras arbetsgivare tillåter det. Men löneväxling är inte för alla!
Löneväxla eller inte?
Innan du beslutar dig för att löneväxla behöver du känna till nedan.
- Löneväxla aldrig om du har en lön som är lägre än 51 245 kronor per månad (2024), före skatt och efter att löneväxlingen är gjord. Har du en lägre lön påverkas din allmänna pension och det förlorar du på.
- Om du ligger på gränsen till beloppet och din inkomst tillfälligt sjunker, till exempel om du blir sjuk eller föräldraledig, behöver du tänka igenom löneväxlingen igen just för att din inkomst då sjunker.
- Om du blir sjuk och har rätt till sjukpension via din tjänstepension blir den lägre när du löneväxlar. Det beror på att sjukpensionen för de flesta grundar sig på inkomsten du har efter avdraget för löneväxling. Tjänar du 55 000 kronor i månaden och löneväxlar 2 000 kronor beräknas sjukpensionen på 53 000 kronor.
- Blir du arbetslös och har en inkomstförsäkring via till exempel ditt fackförbund blir inkomstförsäkringen lägre, av samma anledning som ovan.
- Sjuklön från din arbetsgivare påverkas alltid av löneväxling, av samma anledning som ovan.
- Det du tjänar på löneväxlingen kan ätas upp av höga avgifter i sparandet. Ta därför alltid reda på alla avgifter du får betala i ditt sparande från löneväxlingen. Om du har en kollektivavtalad tjänstepension erbjuds du ofta att placera dina pengar från löneväxlingen i produkter och fonder med lägre avgifter. Du får på så sätt betala mindre och ditt sparande äts inte upp av onödigt höga avgifter. En låg fondavgift för en global aktieindexfond är exempelvis 0,20 procent.
Se till att du alltid skriver avtal med din arbetsgivare innan du löneväxlar. Om du vill sluta löneväxla behöver du kontakta din arbetsgivare.
För vem passar löneväxling?
Om du vill, har behov och råd att spara extra utöver dina övriga pensioner, som allmän pension och tjänstepension, kan löneväxling vara ett bra alternativ för dig som:
- Har en lön över 51 245 kronor per månad (2024), före skatt och efter att löneväxlingen är gjord.
- Behöver ett extra pensionssparande.
- Har råd att gå ner i lön.
- Är beredd att låsa in sparpengarna.
- Inte har alltför hög lön (se nedan).
- Har koll på vilka avgifter du får betala för sparandet.
- Inte är över 65 år (fortsätter du jobba efter 65 behöver du kolla upp hur stora pensionsinbetalningar din arbetsgivare tänker göra om du fortsätter löneväxla).
Vad är fördelarna med löneväxling?
Det är framförallt tre fördelar som är kopplat till skatten som kan göra löneväxling fördelaktigt.
Om du idag betalar statlig skatt på din inkomst
Det bästa scenariot när man löneväxlar är om du idag betalar statlig skatt och endast kommer att betala kommunalskatt den dag du börjar ta ut din pension.
Lägre skatt på sparande till tjänstepension
På tjänstepensionssparande tas det ut en avkastningsskatt. Den skattesatsen är lägre än den schablonskatt som årligen tas ut på sparande på ett investeringssparkonto, ISK, och i kapitalförsäkringar som är andra alternativ till ett eget sparande till pension.
Lägre skatt på pengar som avsätts till pension
Din arbetsgivare betalar lägre skatt på pengar som avsätts till pension jämfört med pengar som avsätts till lön (mellanskillnaden är 5,8 procent). De flesta arbetsgivare väljer att själva gå jämnt upp, och låta mellanskillnaden gå till dig som anställd. För varje tusenlapp du avstår i lön kan du alltså få 1 058 kronor avsatt till pensionen genom löneväxlingen.
Vad är nackdelarna med löneväxling?
- Det finns en övre lönegräns där fördelarna med löneväxling avtar. Om du kommer att få en så hög pension att du troligtvis får betala statlig skatt även som pensionär kan det vara nästan lika förmånligt att spara själv på ett investeringssparkonto, ISK, eller i en kapitalförsäkring, utan att blanda in din arbetsgivare.
Det finns räkneexempel där fördelarna med löneväxling börjar klinga av redan vid en månadslön på 60 000 kronor och upphör nästan helt om man tjänar mer än 72 000 kronor per månad. Det är alltså ganska få lönenivåer som tjänar maximalt på löneväxling. - Det är svårt och osäkert att planera för skatten och regelverk decennier i förväg. Den som löneväxlar blir extra beroende av hur framtidens skatter och regelverk för tjänstepensioner ser ut.
- Du kan inte komma åt pengarna lika lätt som vid annat sparande till pension. I vissa tjänstepensionsavtal kan du ta ut tjänstepensionen tidigast från 55 års ålder, och som kortast utbetalningstid 5 år. Flera tjänstepensionsavtal har dock höjt sina åldrar för tidigaste uttag av tjänstepensionen till över 60 år och även den kortaste tiden för uttag av tjänstepensionen till 10 år. Om det händer dig något, du kanske blir långvarigt sjuk eller arbetslös, då kan inlåsningen av dessa pengar vara en nackdel.
Utgå alltid från dina behov och börja med att ta reda på hur mycket du kan få i pension per månad vid olika pensionsåldrar.Mina sidor
Vad bör stå med i avtalet med min arbetsgivare om löneväxling?
- Se till att det i avtalet mellan dig och din arbetsgivare står att du får en kompensation på 5,8 procent utöver summan du vill löneväxla.
- Se också till att det står att inbetalningarna till den tjänstepension du har idag inte ska påverkas eftersom de ska grundas på den lön du har före löneväxling.
- Om du löneväxlar är det viktigt att du är överens med din arbetsgivare om att du ska kunna avsluta löneväxlingen och växla tillbaka den mot lön igen.
- Det är också lönen före en löneväxling som ska ligga till grund för lönerevisionen.
Hur mycket får man löneväxla?
Avtalet med arbetsgivare bestämmer lägsta och högsta belopp. Högsta beloppet tillsammans med tjänstepensionen får inte överstiga 35 procent av din bruttolön.
Hur vanligt är det med löneväxling?
Det finns ingen samlad statistik över hur många anställda i landet som löneväxlar. Svensk Försäkring har i en ny rapport försökt närma sig en siffra och kommer fram till att det kan handla om mellan 110 000 och 150 000 personer.
En enkätundersökning från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, visar att 13–17 procent av de som har inkomster över taket (51 245 kronor per månad, 2024) löneväxlar regelbundet.
Det är vanligare med löneväxling bland män än bland kvinnor, vilket beror på att män i genomsnitt har högre löner.
Det genomsnittliga lönväxlingsbeloppet är omkring 4 000 kronor per månad, men spridningen är stor. Medianvärdet är 3 000 kronor.