Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Ger ditt gig någon pension?

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

I vår undersökning bland de som tar korta och tillfälliga jobb, gigare, så svarar sju av tio att de inte sparar kontinuerligt till sin pension. Många svarar också att de inte omfattas, eller vet om de omfattas, av inkomst-, olycksfall- eller sakförsäkring under uppdragen. Här kommer därför några tips till dig som gigar.  

Är du en av dem mellan en till fyra procent av den vuxna befolkningen i Sverige som tar korta kontrakt och frilansuppdrag, så kallade gig? Det kan vara allt från att leverera mat och vara barn- eller djurvakt till att jobba som lärare och it-konsult. Då finns det några saker som kan vara viktiga för dig att känna till.

Gigare saknar ofta tjänstepension

Om du gigar och betalar skatt så tjänar du in till din allmänna pension. Något som är viktigt att ta reda på om du gigar ofta eller på heltid är om du har tjänstepension och andra försäkringar när du är ute på uppdrag. Många gigare omfattas nämligen inte av samma skydd som en vanlig anställd eftersom plattformen du är ansluten till bara förmedlar jobb och därför ofta inte tar eller har ett arbetsgivaransvar. 

Tjänstepensionen utgör ungefär en fjärdedel av den totala pensionen för en genomsnittlig pensionär. Om du inte har tjänstepension behöver du, om du har möjlighet, starta ett eget sparande till pension, annars riskerar du att få en låg inkomst som pensionär.

Så kan du som gigar spara själv till pension

Saknar du tjänstepension under hela året så går det bra att spara i ett individuellt pensionssparande (IPS) eller i en pensionsförsäkring. Du kan dra av för sparandet i din deklaration som du lämnar till Skatteverket varje år. Du kan göra avdrag upp till 35 procent av lönen (maximalt 10 prisbasbelopp, vilket motsvarar 476 000 kronor år 2021).

Om du, förutom ditt gig-jobb, också har inkomst från ett jobb där det finns tjänstepension så kan du inte spara i någon av ovanstående produkter. Då är ett sparande på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring bättre alternativ.  

I kollektivavtalade tjänstepensionsavtal har arbetsgivare och fackförbund förhandlat ner de avgifter som pensionsbolagen tar ut för att förvalta din tjänstepension. I ett eget sparande är det därför viktigt att vara uppmärksam på de troligtvis högre avgifter du betalar.

Ett sparande i en global aktieindexfond som kostar maximalt 0,2 procent i totala avgifter per år kan vara ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande till pension. I globala aktiefonder sprids risken över hela världen och sparandet blir inte känsligt för hur enskilda marknader eller branscher utvecklas. En låg avgift betyder att en större del av pensionskapitalet hamnar hos dig istället för hos förvaltaren. 

Inte bara tjänstepension som är viktigt

För dig som gigare är det inte bara tjänstepensionen som är viktig. Du bör också fundera på om du behöver teckna extra försäkringar. Några exempel på försäkringar som kan vara viktiga att ha: 

  • Sjukförsäkring - en försäkring som gör att du får pengar om du blir långvarigt sjuk. 
  • Premiebefrielseförsäkring - en försäkring som gör att pengar (premier) fortsätter att betalas in till exempelvis ett pensionssparande, även om du skulle bli långvarigt sjuk och därmed förlora din inkomst idag.   
  • Olycksfallsförsäkring - ger ersättning om du råkar ut för en olycksfallsskada.
  • Sakförsäkring - om du använder dina egna arbetsverktyg under uppdrag kan det vara bra att ha sakförsäkringar som skydd om exempelvis städutrustning, bil eller cykel går sönder.
  • Inkomstförsäkring - ger ersättning om du blir arbetslös, som ett komplement till a-kassan. 
  • Livförsäkring - om du skulle dö får dina efterlevande pengar via en livförsäkring.

Du kan läsa mer och jämföra olika personförsäkringar på Konsumenternas webbplats

Den nya flexibla arbetsmarknaden med kortare gig kan komma att öka framåt. Att välja hur mycket och när du vill jobba kan vara en stor frihet, men se till att du har koll på hur det påverkar dig på lång sikt.