Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Långt kvar till pension – därför ska du bry dig

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

När är det dags att börja tänka på din framtida pension? Här kommer tipsen till dig som är ny på arbetsmarknaden eller på väg ut i arbetslivet. 

Pensionen är inte det man har högst upp på listan när man är ung och knappt hunnit ut på arbetsmarknaden, men samtidigt är det lite för sent att sätta sig in i hur pensionen fungerar först när man ska börja ta ut sin pension. 

Många har både ett lågt intresse och ganska låg kunskap om pension. Vilket är synd eftersom det räcker med några minuters fokus på frågan för att få veta det viktigaste. På Mina sidor kan du få tips anpassade efter din ålder och din livssituation.

Logga in på Mina sidor

Tre tips till dig som är på väg ut i arbetslivet

Är du ung kan det vara bra att börja tänka pension när du söker ditt första jobb. Du behöver inte ha full pensionskoll, men här är några saker du kan ha i bakhuvudet redan från början.  

Din inkomst genom hela livet

Det är din inkomst genom hela livet som påverkar din framtida pension, så lönen är viktig. Även om du inte kan få en hög ingångslön på första jobbet så tänk på din löneutveckling framåt. Får du nya arbetsuppgifter eller byter jobb så har du i många fall chans att förhandla upp din lön. Tänk också på att långa perioder av deltidsarbete påverkar pensionen negativt, kan du jobba heltid så gör det.  

Tjänstepension via jobbet

Kolla alltid att du får tjänstepension via jobbet. Finns det kollektivavtal på din arbetsplats så får du också tjänstepension. Ta reda på vad som gäller för dig och på din arbetsplats. När du är på väg ut i arbetslivet så kanske du inte har möjlighet att ställa krav på tjänstepension direkt, men kan du välja en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension så gör det.

Några år utan tjänstepension är ingen fara, men jobbar du länge i en bransch eller på en arbetsplats där tjänstepension saknas så behöver du troligen kompensera med ett eget sparande. Tjänstepensionen kan utgöra närmare en tredjedel av din totala pension den dag du börjar ta ut den, så det är en förmån som är värd mycket. Tjänstepensionen ökar dessutom i betydelse ju högre lön du har.

Det här är tjänstepension

Hur länge kommer du att jobba?

Det är troligen inget du varken vill eller kan bestämma när du är i början av ditt yrkesliv, men tänk på att ju tidigare du tar ut din pension desto längre ska dina intjänade pensionspengar räcka.

Vi lever allt längre och är ofta friska och aktiva längre upp i åldrarna än förr. Ett eller två år extra i arbetslivet, på deltid eller heltid, kan göra stor skillnad för storleken på din framtida pension. Även om du inte kommer att vilja eller kunna jobba längre är det bra att i god tid ha koll på vad som påverkar din egen pension.

Du får ett bonustips också. Om du har några frågor om pension, nu eller i framtiden, så kan du alltid vända dig till oss.

Kontakta oss