Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Spara tusenlappar genom att välja låga avgifter i ditt pensionssparande

| blogg

Avgifterna du betalar för dina fonder i ditt pensionssparande minskar sparandet över tid. Det är därför viktigt att du väljer fonder med låg avgift, men vad är egentligen en låg avgift och hur mycket kan du tjäna på att välja en låg avgift? Här får du svar. 

Hur mycket du så småningom får i pension beror bland annat på hur länge du jobbar och hur din inkomst har sett ut under hela ditt arbetsliv.  Med allmän pension och tjänstepension får de flesta i genomsnitt cirka 60-80 procent av sin lön i pension.

För att få en uppfattning om hur det ser ut för dig kan du logga in och se hur mycket du kan få i pension per månad vid olika pensionsåldrar.Logga in på Mina sidor

Så kan du spara till pension

Du som är anställd och har tjänstepension från din arbetsgivare kan exempelvis spara via ett investeringssparkonto (ISK) eller via en kapitalförsäkring. 

Det viktigaste för ditt egna sparande till pension är vilken avgift du betalar och vilken risknivå du väljer. Vad är risk?

När du har valt sparform kan du välja att spara i fonder. Ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande till pension kan vara att spara i en global aktieindexfond som inte kostar mer än 0,20 procent i totala avgifter per år.

I globala aktiefonder sprids risken över hela världen och sparandet blir inte känsligt för hur enskilda marknader eller branscher utvecklas. Ett riktmärke för vad som är en låg årlig avgift för globala aktieindexfonder på den svenska fondmarknaden är 0,20 procent. 

Så mycket påverkas ditt sparande av avgifter

Om du under 30 år sparar i en fond som kostar 0,20 procent betalar du totalt cirka 2 procent av ditt sparande i avgifter. Om du istället betalar 1,50 procent i fondavgift så försvinner nästan 20 procent av ditt sparkapital i avgifter.

Två cirkeldiagram som visar att du betalar 2 procent av ditt sparande i avgifter om du sparar i en aktiefond som kostar 0,2 procent om du sparar i 30 år. Betalar du 1,5 procent i avgift så försvinner 20 procent av värdet efter 30 år.

Då kan du behöva spara själv till pensionen

  • Om du vill börja ta ut din pension tidigt. 
  • Om du har jobbat deltid i längre perioder. 
  • Om du inte har tjänstepension via din anställning eller är företagare.

När du har sett din pensionsprognos på Mina sidor kan du göra en bättre bedömning av om du behöver spara extra till din pension, utöver din allmänna pension och tjänstepension. Att jobba ett eller flera år extra ger också högre pension. Jobba längre ger högre pension

Det egna sparandet är ofta överskattat

Många har en övertro till det egna sparandet till pension. Den dag du börjar ta ut din pension kommer den allmänna pensionen och tjänstepensionen vara de största delarna av din totala pension. Det gäller för de allra flesta. Eget sparande är inte det viktigaste för din framtida pension

Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension. För att du ska få samma pension som om du vore anställd behöver du ta ut lön eller överskott samt betala in avgifter och skatter. Du behöver också spara själv för att kompensera för den tjänstepension som de flesta anställda får. Du som är egen företagare