Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Tjänstepension är det bästa chefen kan locka med

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Nästan sex av tio, 58 procent, tycker att tjänstepension är den viktigaste löneförmånen – men knappt två av tio, 18 procent, säger att tjänstepension togs upp vid den senaste anställningsintervjun. Det visar en ny undersökning gjord på uppdrag av Tjänstepensionens dag.

Tjänstepension är en pension som de flesta har via jobbet. Från en viss ålder betalar din arbetsgivare löpande in pengar till din tjänstepension som sedan betalas ut när du går i pension. Tjänstepensionen är en stor del av din samlade pension och det är därför den är så viktig.

Det är väldigt bra att många förstår värdet av tjänstepensionen när vi ställer en konkret fråga om löneförmåner. Det är däremot synd att så få arbetsgivare informerar om den löneförmån som troligtvis kostar dem mest och som uppskattas av så många.

Om du jobbar hos en arbetsgivare med kollektivavtal så kan du vara säker på att du har en tjänstepension. Finns inget kollektivavtal på din arbetsplats är det viktigt att du tar reda på om det finns tjänstepension och i så fall hur mycket som betalas in till den. Om det inte finns någon tjänstepension via ditt jobb behöver du spara själv för att kompensera för det. 

Mer om tjänstepension och eget sparande till pension.

Majoriteten ser tjänstepension som den viktigaste löneförmånen

Varje år genomförs en undersökning av Sifo på uppdrag av organisationerna bakom Tjänstepensionens dag för att undersöka svenskarnas kundskap om och attityd till tjänstepension. 

Frågorna gick i år till 1 000 svenskar i åldrarna 20–65 år i form av webbintervjuer som genomfördes 25–28 augusti. Deltagarna fick svara på ”Vilken löneförmån tycker du är viktigast att din arbetsgivare erbjuder?” och ”Vid din senaste anställningsintervju, tog den du talade med upp tjänstepension?”. 

Vilken löneförmån tycker du är viktigast att din arbetsgivare erbjuder?

Löneförmån

Antal

Friskvårdsbidrag

17 %

Fruktkorg

1 %

Hushållsnära tjänster

0 %

Mobiltelefon

3 %

Tjänstepension

58 %

Träning på arbetstid

8 %

Inget av detta

6 %

Tveksam, vet ej

6 %

Vid din senaste anställningsintervju, tog den du talade med upp tjänstepension?

Svar

Antal

Ja

18 %

Nej

68 %

Jag har inte varit på anställningsintervju

14 %

Tjänstepensionens dag fyller 10 år

Tjänstepensionens dag infaller varje år den 27 september och är ett tillfälle då tjänstepensionens betydelse uppmärksammas lite extra. Bakom dagen står ett antal pensionsaktörer inom både offentlig och privat sektor som vill lyfta att tjänstepensionen är en viktig del av den totala pensionen och en förmån du som anställd kan få via din arbetsgivare. Pensionsmyndigheten är en av dessa.

Precis som förra året samarbetar Tjänstepensionens dag med dansbandet Sannex som framför sin låt ”Allt som jag har önskat”, en kärleksförklaring till tjänstepension.     

Sannex nya video till "Allt som jag har önskat (tjänstepension)"

Tjänstepensionens dags webb