Tjänstepensionen kan utgöra närmare en tredjedel av den totala pensionen för en medelinkomsttagare och den ökar i betydelse ju högre lön du har.
Om du saknar tjänstepension behöver du spara själv för att kompensera för den.
Blogg: Tips för dig som saknar tjänstepension
Tre saker att ha koll på när du har tjänstepension
Det är viktigt att du gör medvetna val för din tjänstepension, därför bör du ta redan på följande:
Hur är pengarna placerade?
Om du inte själv har valt hur din tjänstepension ska placeras brukar tjänstepensionen automatiskt hamna i en så kallad traditionell försäkring. Det går dock att byta till en fondförsäkring. Fundera över vad som passar dig och din situation bäst och kontakta din valcentral om du vill byta.
Vilken valcentral som administrerar din tjänstepension beror på vilket kollektivavtalsområde du tillhör. Vilket avtal du tillhör beror på inom vilket område eller bransch du arbetar. Kontakta din arbetsgivare om du är osäker.
Vad är skillnaden mellan en traditionell försäkring och en fondförsäkring?
- I en traditionell försäkring är det försäkringsbolaget som väljer placeringarna medan det i en fondförsäkring är du själv som bestämmer hur dina pengar placeras.
- Fondförsäkringar består oftast av en högre andel aktier än traditionella försäkringar och har därför en högre risk. Traditionella försäkringar har lägre aktieandel och därmed en lägre risk. I en traditionell försäkring erbjuds du ofta en garanti, till exempel att du får tillbaka en del av det du betalat in.
- Om du har en fondförsäkring med hög andel aktiefonder kan den med sin högre risk på sikt ge bättre värdeutveckling än traditionella försäkringar, men värdet kommer att variera mer under tiden.
- Det finns inga garantier för att en högre risknivå ger bättre värdeutveckling, men som ung kan det vara bra att välja en högre andel aktiefonder eftersom det troligtvis kommer att ge dig en bättre värdeutveckling över tid.
- Traditionella försäkringar kan passa dig som fäster stor vikt vid ett stabilt värde och pensionsutbetalningar som inte varierar så mycket.
Vem får pengarna om du dör?
Inom tjänstepensionsavtalen finns det olika skydd till efterlevande. Efterlevandeskydd är precis vad det låter som – ett ekonomiskt skydd för dina efterlevande om du själv dör. De som räknas som efterlevande i dessa fall är make, maka, registrerad partner, sambo och barn.
Det kan betyda mycket för din familj om du har ett efterlevandeskydd, men i vissa situationer kan det vara onödigt. Det gäller exempelvis om du är ensamstående utan barn, om du lever med någon som har högre lön än du eller om du har vuxna barn som klarar sig själva ekonomiskt.
Det är viktigt att du har koll på vilka efterlevandeskydd som ingår i din tjänstepension och om din familj har behov av dessa. Om du väljer bort efterlevandeskydd får du själv en högre pension men dina efterlevande får inte ersättning om du dör.
Blogg: Enkla tips för att trygga din familj om du dör
Vilka avgifter betalar du?
Om du har din tjänstepension i en fondförsäkring så kan du själv välja vilka fonder du vill ha. Fondernas avgifter i ditt pensionssparande har en stor betydelse för hur ditt sparande utvecklas över tid.
- En låg avgift gör att ditt pensionskapital inte äts upp av höga avgifter. Ett riktmärke för en låg avgift i en global aktieindexfond är 0,2 procent.
- Om du väljer mellan likartade fonder är det bra att välja den med lägst avgift. Om du exempelvis vill välja en global aktiefond så välj den med lägst avgift. Värdeutvecklingen på fonder är svår att förutse, men avgifterna är kända i förväg.
Tjänstepensionens dag
Tjänstepensionens dag infaller den 27 september varje år. Syftet är att uppmärksamma vikten av att ha en tjänstepension och att inspirera arbetsgivare att informera om tjänstepensionens betydelse för den framtida inkomsten som pensionär.