Om du har arbetat ett långt arbetsliv i Sverige men med låg lön kan du ha rätt till inkomstpensionstillägg.
Det som påverkar rätten till och storleken på ditt inkomstpensionstillägg är:
- Storleken på din inkomstgrundade allmänna pension.
- Antal år i Sverige som du har tjänat in pensionsgrundande inkomst.
Inkomstpensionstillägget ingår i den allmänna pensionen
När du lämnar in ansökan för att få din allmänna pension gäller den också för inkomstpensionstillägget, oberoende av hur gammal du är när du lämnar in din ansökan. Inkomstpensionstillägget kan du tidigast få från 65 års ålder och det beviljas automatiskt när du lämnar in din ansökan om allmän pension eller automatiskt vid 65 år, om du tagit ut din inkomstgrundade pension tidigare.
Utbetalningen av inkomstpensionstillägget påverkas inte av om du arbetar samtidigt som du tar ut pension eller väljer att sluta arbeta. Dock kan storleken på inkomstpensionstillägget påverkas av att du tjänar in ytterligare år med pensionsgrundande inkomst och därmed får högre pension.
Om du tar ut allmän pension senare än 65 år blir pensionen oftast högre men det gäller inte för inkomstpensionstillägget. Storleken på inkomstpensionstillägget påverkas alltså inte av om du tar ut pension senare. Inkomstpensionstillägget blir lika stort vid 65 år som det blir om du väntar med att ta ut allmän pension.
Det finns förslag att åldern för när inkomstpensionstillägget kan betalas ut ska ändras från 65 år till 66 år från och med 2023.
Vem kan få inkomstpensionstillägg?
Du måste ha fyllt 65 år och ta ut inkomstgrundad pension såsom inkomstpension och/eller tilläggspension. Du behöver inte ta ut hela pensionen. Om du väljer att ta ut en andel av pensionen kommer inkomstpensionstillägget att betalas ut med samma andel.
Du har rätt till inkomstpensionstillägg om du arbetat och betalat skatt i Sverige minst ett år och tjänat in pensionsgrundande inkomst. Hur många år med pensionsgrundande inkomst du har tjänat in i Sverige påverkar också hur stort inkomstpensionstillägg du får. För att få det inkomstpensionstillägg du har rätt till krävs också:
- Att du som är född 1938 till 1944 har 35 år med pensionsgrundande inkomst.
- Att du som är född 1945 eller senare har 40 år med pensionsgrundande inkomst.
Om du inte har så många år med pensionsgrundande inkomst som krävs för ett oreducerat inkomstpensionstillägg, kommer inkomstpensionstillägget att räknas proportionerligt i förhållande till det antal år du har tjänat in. Till exempel om du är född 1946 och har 30 år med pensionsgrundande inkomst, kommer ditt inkomstpensionstillägg att beviljas med 30/40-delar.
Inkomstpensionstillägg betalas ut till dig som bor i Sverige eller i ett EU/EES-land eller Schweiz. Om du däremot bor i ett annat land, har du inte rätt till inkomstpensionstillägg.
Hur mycket kan du få?
Som mest kan inkomstpensionstillägget bli 600 kronor före skatt och som lägst noll kronor.
Storleken på din inkomstgrundade pension avgör vilket belopp du har rätt till. Även inkomstgrundad pension från annat EU/EES-land och Schweiz kommer att påverka vilken storlek på ditt inkomstpensionstillägg.
Du får inget inkomstpensionstillägg om du:
- Har 17 000 kronor per månad eller mer i inkomstgrundad pension före skatt.
- Har 9 000 kronor per månad eller mindre i inkomstgrundad pension före skatt.
Inkomstpensionstillägget syftar till att ge den som arbetat ett helt liv med låg lön en högre pension. Om du har allmän pension under 9 000 kronor per månad och uppbär garantipension kan du istället ha rätt till bostadstillägg. Det måste du ansöka om själv.
Så här räknas den svenska inkomstgrundande pensionen för inkomstpensionstillägg
Så blir inkomstpensionstillägget utifrån storleken på den inkomstgrundande pensionen för år 2021
Exempel på hur inkomstpensionstillägget beräknas
Hur mycket kan du som är född 1937 eller tidigare få?
Inkomstpensionstillägget om du har pension från annat land
Inkomstpensionstillägget påverkas av om du har pension från annat EU-land, EES-land eller från Schweiz. Det är inkomstgrundade ålderspensioner från dessa länder, precis som inkomstgrundad pension från Sverige, som påverkar hur stort inkomstpensionstillägg du kan få.
Har du andra typer av pension, till exempel efterlevandepension, påverkar dessa inte inkomstpensionstillägget.
Om du bor i eller flyttar till annat land
Du kan få inkomstpensionstillägg om du bor i eller flyttar till ett annat EU-land/EES-land eller Schweiz, om du uppfyller villkoren för att få inkomstpensionstillägg. Flyttar du till något annat land utanför EU/EES har du inte rätt att få inkomstpensionstillägg.
Anmäl om något förändras
Om din pension från annat land ändras eller om du flyttar från Sverige ska du anmäla det till Pensionsmyndigheten.
Sammanfattning
- Inkomstpensionstillägget är en förmån som utgör ett tillägg till den allmänna pensionen. Om du har ett långt arbetsliv i Sverige med låg lön kan du ha rätt till inkomstpensionstillägg.
- Du behöver inte ansöka separat om inkomstpensionstillägget. När du ansöker om allmän pension prövar vi automatiskt om du har rätt till inkomstpensionstillägget från 65 år.
- Inkomstpensionstillägget kan betalas ut med ett belopp mellan 0 – 600 kronor per månad före skatt.
- Inkomstpensionstillägget betalas ut till dig som bor i Sverige eller i ett EU/EES-land eller Schweiz.
- Inkomstgrundad pension från Sverige och pension från EU/EES-länder samt Schweiz påverkar storleken på inkomstpensionstillägget.
- Bostadstillägg och garantipension påverkas inte av inkomstpensionstillägget.