Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Har du efterlevandeskydd på din tjänstepension?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Förra veckan var det ett nyhetsinslag på TV om kostnaden för att ha efterlevandeskydd på din tjänstepension. Inslaget gjorde att vi på Pensionsmyndigheten fick många frågor om just detta. Jag tänkte därför försöka reda ut begreppen.

Om du har en arbetsgivare som betalar in pengar till en tjänstepension så kan du skydda dessa pengar genom att välja efterlevandeskydd. Det innebär att om du avlider så går dessa pengar till dina efterlevande (make/maka/registrerad partner, sambo eller barn). 

Det inte många känner till är att din egen pension blir lägre, i vissa fall mycket lägre, om du väljer att ha dessa skydd. Det kan det kanske vara värt om du har små barn eller en respektive som är beroende av dessa pengar. Min erfarenhet är dock att många glömmer eller känner inte till att det går att välja bort skyddet när det inte längre behövs, till exempel när barnen har flyttat hemifrån eller om du inte har någon som är beroende av pengarna.

Återbetalningsskydd

Ok, då börjar vi med det första efterlevandeskyddet, det kallas återbetalningsskydd.

I vissa tjänstepensioner får du återbetalningsskyddet med automatik och i vissa måste du aktivt välja det.  Om du har ett återbetalningsskydd så innebär det att du inte får ta del av de arvsvinster som delas ut. "Eh, vad betyder det?" kanske du undrar nu?

Ett exempel

Tänk dig en fullsatt buss med människor som alla har en tjänstepension. Halva bussen har återbetalningsskydd och halva har det inte. En person i bussen dör och det råkar vara en människa utan återbetalningsskydd, då får alla som inte heller har återbetalningsskydd dela på pengarna. De som har ett återbetalningsskydd får däremot inte ta del av dessa pengar, eftersom de har valt att ge sina pengar till sina efterlevande istället.

Familjeskydd

Nästa efterlevandeskydd kallas familjeskydd, det kan du endast välja om du arbetar inom den privata sektorn (SAF-LO och ITP-avtalet). Det här skyddet ser helt annorlunda ut, här betalar du en faktisk avgift som dras från din egen tjänstepension. Du väljer själv hur mycket som ska betalas ut till dina efterlevande och under hur lång tid och kostnaden blir därefter.

Du kan alltså välja både familjeskydd och återbetalningsskydd, eller endast det ena av dem eller helt enkelt välja att inte ha något av dessa, du kanske räknar på det och inser att din egen pension blir mycket lägre. På Konsumenternas.se kan du läsa mer om detta.

Hur vet jag vad som gäller för mig? 

Du kan se om du har efterlevandeskydd på flera sätt:

  • I det kuvert som skickas ut om din tjänstepension en gång om året
  • Ring din valcentral (se rutan längst ner)
  • Du kan hos de flesta valcentraler logga in på dina sidor (kräver e-legitimation)

Hur gör jag för att lägga till eller ta bort efterlevandeskydd?

Du behöver i de flesta fall fylla i en blankett som du får från valcentralerna (eller från ditt tjänstepensionsbolag), i vissa fall kan du göra valet direkt genom att logga in på deras hemsidor.

Vilken valcentral tillhör jag?

Valcentralerna administrerar kollektivavtalade tjänstepensioner, det vill säga den pension som du som anställd har via din arbetsgivare. Vilken valcentral som administrerar din tjänstepension beror på vilket kollektivavtalsområde du tillhör. Är du osäker på vilken valcentral du tillhör- kontakta din arbetsgivare.

www.collectum.se – Privatanställda tjänstemän
www.Fora.se – Privatanställda arbetare
www.SPV.se – Statligt anställda

Valcentraler för anställda i kommun, landsting, region, kommunalförbund, kommunförbund eller kommunalt företag:

www.Pensionsvalet.se
www.Valcentralen.se