Blogg: Vad är pension egentligen? | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Vad är pension egentligen?

| blogg

Jag brukar vara med i mediesammanhang ganska ofta och för en tid sedan blev jag tillfrågad om att delta i en pensionsserie. Jag tackade såklart ja och därför kommer jag under några veckor att beskriva vad vi pratade om och även länka till varje del i serien som handlar om pension på olika sätt.

Först och främst behöver vi förklara vad pension är och hur det svenska pensionssystemet hänger ihop. Nästan hälften av alla svenskar känner inte till det.

Pension är det du ska leva av den dagen du slutar jobba. Det ingår flera delar i begreppet pension, den första delen heter allmän pension. Det är den del som vi på Pensionsmyndigheten tar hand om. Den tjänar du in till när du har en inkomst och betalar skatt. Den andra delen heter tjänstepension eller avtalspension, den får de flesta (nio av tio) från sin arbetsgivare. Den sista delen är om du har ett eget sparande till pension, och då är det du själv som avgör om och hur mycket du sparar.

Den allmänna pensionen är konstruerad för att kunna klara av framtida samhällsekonomiska och demografiska förändringar, som till exempel ett större antal pensionärer i relation till antalet yrkesverksamma. Så länge det finns människor som jobbar och betalar skatt i Sverige så kommer det också finnas pensioner att betala ut.

Åtta av tio läser sitt orange kuvert men bara var tionde uppger att de har full koll på sin pension. Jag tycker att det viktigaste att känna till är att: 

  • se till att jobba så mycket och länge som möjligt, helst heltid 
  • se till att ha en tjänstepension från din arbetsgivare

Det har nästan blivit en myt att det här med pensioner är svårt. Vi kan se att de som oroar sig mest är de som inte har tagit reda på vad som gäller för dem. Börja med att läsa de kuvert du får hem i brevlådan. Orange kuvert som ger dig information om din allmänna pension, men också de kuvert du får hem varje år om tjänstepensionen. Vill du få en samlad bild så får du det enkelt på www.minpension.se.

Till sist kan det vara bra att känna till att de flesta livssituationer påverkar pensionen, det kan till exempel handla om att jobba del- eller heltid, vem som tar ut föräldraledigheten, vem som vabbar, vilket jobb du har och vilken lön du får där. Alla år räknas när det kommer till pensionen.

Via denna länk eller nedan kan du se första avsnittet i pensionsserien