Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Vad är pension egentligen?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Nästan hälften av alla svenskar känner inte till hur pensionssystemet fungerar. Det behöver vi ändra på. Vad är pension egentligen? Häng med så berättar jag.

Pension är uppskjuten lön

Pension är det du ska leva av den dagen du slutar jobba. Det ingår flera delar i begreppet pension, den första delen heter allmän pension. Det är den del som vi på Pensionsmyndigheten tar hand om. Den tjänar du in till när du har en inkomst och betalar skatt.

Den andra delen heter tjänstepension eller avtalspension, den får de flesta (nio av tio) från sin arbetsgivare. Den sista delen är om du har ett eget sparande till pension, och då är det du själv som avgör om och hur mycket du sparar.

Mer om allmän pension

Mer om tjänstepension

Mer om eget sparande till pension

Pensionssystemet är konstruerat för att vara stabilt

Den allmänna pensionen är konstruerad för att kunna klara av framtida samhällsekonomiska och demografiska förändringar, som till exempel ett större antal pensionärer i relation till antalet yrkesverksamma. Så länge det finns människor som jobbar och betalar skatt i Sverige så kommer det också finnas pensioner att betala ut.

Du behöver bara veta två saker

Åtta av tio läser sitt orange kuvert men bara var tionde uppger att de har full koll på sin pension. Jag tycker att det viktigaste att känna till är att: 

  • se till att jobba så mycket och länge som möjligt, helst heltid 
  • se till att ha en tjänstepension från din arbetsgivare

Bättre koll ger mindre ångest

Det har nästan blivit som en sanning att det här med pensioner är svårt. Vi kan se att de som oroar sig mest är de som inte har tagit reda på vad som gäller för dem. Börja med att läsa de kuvert du får hem i brevlådan.

Orange kuvert som ger dig information om din allmänna pension, men också de kuvert du får hem varje år om tjänstepensionen. Vill du få en samlad bild så får du det enkelt på minPension.se.

Mer om orange kuvertet - årsbeskedet för din allmänna pension

Gör en prognos på minPension

Olika händelser i livet påverkar pensionen

Till sist kan det vara bra att känna till att de flesta livssituationer påverkar pensionen, det kan till exempel handla om att jobba del- eller heltid, vem som tar ut föräldraledigheten, vem som vabbar, vilket jobb du har och vilken lön du får där. Alla år räknas när det kommer till pensionen.

Mer om vad som kan påverka din pension