Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Du använder en gammal webbläsare

Vi rekommenderar att du uppdaterar den eller byter till en annan för att webbplatsen ska fungera bra.

Rekommenderade webbläsare

Förlängd rätt till garantipension i utlandet

| nyheter

Utbetalning av garantipension till bosatta i andra EU/EES-länder och Schweiz fortsätter under 2021 efter att riksdagen har förlängt den tillfälliga lagen. 

Sveriges riksdag har beslutat att förlänga den tillfälliga lag som ger rätt till fortsatt utbetalning av garantipension till bosatta i andra EU/EES-länder och Schweiz. Lagen gäller till och med december 2021 och berör cirka 46 000 personer som bor i andra i andra EU/EES-länder och får garantipension.

Vad innebär den tillfälliga lagen?

Den tillfälliga lagen om garantipension gäller endast för personer som bor i ett annat EU/EES-land eller Schweiz. Den gäller både för de som idag har svensk garantipension och för dem som ansöker om garantipension framöver.

För att få nybeviljad garantipension enligt den tillfälliga lagen gäller att du ska ha varit bosatt i Sverige minst tre år. 

Du som bor utomlands får din garantipension som vanligt  

Du som bor i ett annat EU/EES-land eller Schweiz och har svensk garantipension behöver inte göra något. Din garantipension fortsätter att betalas ut som vanligt.

Du får besked från Pensionsmyndigheten så fort vi vet hur det blir från och med januari 2022. Vad som händer efter denna tidpunkt vet Pensionsmyndigheten inte idag.