Ansök om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Ansök om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för dig som har låg pension. Du kan ansöka om bostadstillägget oavsett om du bor i hyrd bostad, bostadsrätt, eget hus, äldreboende eller ett annat boende.  Du ansöker enklast på webben.

När du ansöker om bostadstillägg prövar vi alltid om du också har rätt till äldreförsörjningsstöd. 

Äldreförsörjningsstöd

Räkna och se om du kan ha rätt till bostadstillägg

Innan du ansöker bör du göra en preliminär beräkning för att se om du kan ha rätt till bostadstillägg. Du som hjälper någon annan kan göra beräkningen för att se hur det ser ut för din förälder eller en annan äldre person.

Preliminär beräkning av bostadstillägg

Anmäl ändringar

Har du redan bostadstillägg och vill anmäla en ändrad hyra eller månadsavgift kan du göra det via tjänsten anmäl ändringar. Du behöver alltså inte göra en ny ansökan.

Anmäl ändringar – för dig som har bostadstillägg

Gör din ansökan

Ansök genom att logga in på Mina sidor med din e-legitimation. Är du gift, sambo eller registrerad partner och bor tillsammans lämnar ni en gemensam ansökan. Ansökan behöver signeras av er båda.

Frågor och svar om bostadstillägg

Vi ger svar på vanliga frågor om bostadstillägg. Till exempel vem som kan få bostadstillägg och hur vi räknar. 

Vanliga frågor om bostadstillägg

Så kan du hjälpa någon annan att ansöka

Du som är make, maka, sambo eller barn och är behörig anhörig kan använda webbtjänsten bostadstillägg för en anhörigs räkning. Om du är annan behörig anhörig eller annan ställföreträdare såsom god man eller förvaltare kan du ansöka med hjälp av en blankett. 

Ansök om bostadstillägg åt någon annan

Det går även bra att hjälpa en nära anhörig eller vän genom att sitta bredvid och finnas där som ett stöd. Den som ansöker loggar in med sin e-legitimation. 

Saknar du e-legitimation och kan inte logga in?

Du som saknar e-legitimation och inte kan ansöka via vår e-tjänst kan besöka något av våra servicekontor. Du kan också kontakta vår kundservice så hjälper vi dig vidare.

Kontakt kundservice och servicekontor

Vad händer med min ansökan?

När vi har fått din ansökan påbörjar vi handläggningen av ditt ärende. I vissa fall kan vi behöva be dig komplettera några uppgifter, i så fall kontaktar vi dig. Du får alltid ett skriftligt beslut på din ansökan. Just nu har vi långa handläggningstider för bostadstillägg.

Begära omprövning av beslut

Är du inte nöjd med Pensionsmyndighetens beslut kan du begära att vi omprövar det.

Begär omprövning

Du som har sjuk- eller aktivitetsersättning

Bostadstillägg till dig som har sjuk- eller aktivitetsersättning prövas av Försäkringskassan.

Försäkringskassan

Om du har änkepension

Har du änkepension på grund av ett dödsfall som inträffade före år 2003 kan du ha rätt att ansöka om bostadstillägg. Om dödsfallet inträffade år 2003 eller senare måste du vara född före år 1945 för att ansöka om bostadstillägg. När du fyllt 65 år måste du också ta ut hela din allmänna pension.

Mer om änkepension