Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

GFG tas bort från spararnas fondkonton

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

I december avregistrerades fonden GFG Medium Risk Fund från premiepensionens fondtorg. Sedan dess har fonden betalat tillbaka knappt hälften av pensionsspararnas innehav. När Pensionsmyndigheten nu avslutar fonden från spararnas fondkonton får det till följd att värdet på dessa konton minskar med motsvarande andel. 

Den bakomliggande orsaken till att det saknas stora belopp är att det pågår en likvidationsprocess av fonden, vilket medför att utbetalningar för tillfället är stoppade. Totalt saknas cirka 325 miljoner kronor som GFG ännu inte har betalat tillbaka.

– Vi har inte gett upp om att få tillbaka mer pengar, men vill av administrativa skäl inte vänta med att ta bort fonden från spararnas konton. Bland annat vill vi att berörda sparare från och med nu ska kunna byta fonder och dra nytta av den värdeuppgång som finns på stora delar av övriga fondtorget, säger Mats Öberg, chef för Pensionsmyndighetens fondenhet. 

När avslutet är klart återinvesteras spararnas innehav i antingen förvalsalternativet AP7 Såfa eller i förekommande fall till den fondprofil sparare själva valt. Värdet baseras på de nya, lägre kurserna på spararnas konton. 

I samband med avslutet och de nya kurserna får berörda sparare ett brev hemskickat med information om vad avslutet innebär för den enskilde spararen – och vad som händer om GFG betalar in mer pengar.

– Varje ytterligare krona vi får tillbaka kommer att återbetalas till spararna i form av kompensationsbelopp på deras pensionskonton, avslutar Mats Öberg. 

För vidare information

Mats Öberg, chef fondenheten, 072-210 23 50
Jimmy Larsson-Hagberg, pressekreterare, 072-210 22 87