Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Maltas finansinspektion fråntar Falcon Funds styrelse rätten att förvalta fonderna

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Den maltesiska finansinspektionen har utsett en så kallad ”competent person” – i Sverige motsvarande likvidator– att överse den slutliga avvecklingen av Falcon Funds tre fonder. Beslutet innebär att styrelsen och personerna bakom Falcon Funds förlorar allt inflytande över fonderna. 

Finansinspektionen på Malta, MFSA, tar därmed till ett av de strängaste medel de har möjlighet till inom ramen för sin tillsynsverksamhet. 

Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg välkomnar beslutet, men understryker att läget är fortsatt allvarligt: 

– Vi har efterfrågat ett beslut i den här riktningen, och det är bra att det äntligen kommer. Detta beslut gör att vi nu ser en möjlighet till en ordnad avveckling av fondernas återstående innehav. Personerna bakom Falcon Funds är dock fortsatt svaret skyldiga varför mer än en miljard kronor av svenska pensionssparares medel fortfarande saknas.

"Personerna bakom Falcon Funds är dock fortsatt svaret skyldiga varför mer än en miljard kronor av svenska pensionssparares medel fortfarande saknas"

Till ansvarig ”competent person” har utsetts revisionsföretaget KPMG på Malta. KPMG ska enligt den information som lämnats till Pensionsmyndigheten ägna de närmaste veckorna åt att sätta sig in i fondernas innehav. Därefter ska en plan tas fram för hur dessa innehav ska avvecklas på ett ordnat sätt.

– Det här är utan tvekan en nödvändig åtgärd och vi ser fram emot att – i dialog med KPMG – äntligen få full insyn i hur de återstående investeringarna ser ut. Samtidigt är det viktigt att slå fast att vårt arbete inte är slut i och med denna åtgärd. Vi kommer att fortsätta ställa de ansvariga till svars, avslutar Mikael Westberg.

MFSA:s pressrelease (pdf) 

För vidare information

Jimmy Larsson-Hagberg, pressekreterare, 072-210 22 87