Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pengar tillbaka till de sparare som hade GFG

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

De sparare som i samband med avregistreringen hade hela eller delar av sin premiepension i fonden GFG Global Medium Risk Fund har sedan dess fått tillbaka motsvarande knappt hälften av det tidigare innehavet. Nu har Pensionsmyndigheten träffat en uppgörelse med fondens förvaltare samt förvaringsinstitut som gör att en betydande summa kan betalas tillbaka till spararna.

I december 2016 avregistrerades fonden GFG Global Medium Risk Fund från premiepensionens fondtorg eftersom Pensionsmyndigheten bedömde att den inte var lämplig. Sedan dess har knappt hälften av fondens värde vid avregistreringen, som då uppgick till cirka 675 miljoner kronor, betalats tillbaka till de cirka 5 900 berörda pensionsspararnas premiepensionskonton.

Nu har Pensionsmyndigheten träffat en överenskommelse med fondens förvaltare samt förvaringsinstitut som innebär att ytterligare pengar kommer tillbaka till spararna.

– Vi ser positivt på att vi har kunnat träffa en överenskommelse som gör att spararna får pengar på sina premiepensionskonton i närtid istället för att vänta på utfallet i en utdragen rättslig process. Vi har haft en bra dialog, och vi har varit överens om vikten av att komma vidare med slutlig inlösen av fondens innehav, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg med anledning av överenskommelsen.

Den summa som kommer att betalas tillbaka består till största delen av likvidationen av kvarvarande innehav i fonden. I summan ingår också ett förlikningsbelopp på 50 miljoner kronor. I nuläget bedömer Pensionsmyndigheten att spararna i genomsnitt kan komma att få cirka 90 procent av fondens redovisade marknadsvärde innan den avregistrerades.

– Exakt hur mycket pengar det rör sig om blir klart först när samtliga innehav i fonden sålts. När inlösen är klar kommer dessa medel att kunna sättas in på spararnas konton där de både hör hemma och dessutom kan göra nytta igen, avslutar Mikael Westberg.

Brev till spararna

I samband med att pengar sätts in på deras premiepensionskonton får berörda sparare ett brev hemskickat med information om såväl överenskommelsen som insättningen. För pensionärer som hade innehav i GFG Global Medium Risk Fund kommer en ny omräkning av premiepensionen att göras, så att dessa får del av det nya beloppet redan i år.

För vidare information

Jimmy Larsson-Hagberg, pressekreterare, 072-210 22 87
Pressjour, kvällar och helger, 010-454 30 00