Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pensionsmyndigheten köpstoppar två fonder

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Två fonder, Fondeum Mixed Fund samt GFG Global Medium Risk Fund, går för tillfället inte att välja på premiepensionens fondtorg. Skälet till köpstoppet är nya uppgifter som gör att Pensionsmyndigheten beslutat att inleda en utredning om fonderna följer det samarbetsavtal som gäller för fondtorget. 

I samband med att Pensionsmyndigheten informerade om utvecklingen i fallet Falcon Funds klargjordes också att myndigheten skulle genomföra en riskanalys av samtliga fonder på premiepensionens fondtorg.

- Rent konkret innebär det att vi utifrån ett antal kriterier går igenom fonderna på fondtorget och ser om det finns tecken som indikerar att samarbetsavtalet inte följs, säger Mats Öberg, chef för Pensionsmyndighetens fondenhet.

Bland de kriterier som gås igenom återfinns om det har varit en snabb uppbyggnad av kapital – inte sällan via aggressiv försäljning, om fonden bara finns på fondtorget samt om fonden har innehav som är svåra att se igenom. 

- I samband med att detta arbete har inletts så har vi fått fram uppgifter som gör att vi närmare behöver utreda om två fonder – GFG och Fondeum – kan vara kvar på fondtorget. Därför har vi köpstoppat fonderna, fortsätter Mats Öberg.

Köpstoppet är tillfälligt i väntan på att en utredning kring om de aktuella fonderna bryter mot samarbetsavtalet blir klar.

Om utredningen visar att någon av fonderna inte följer samarbetsavtalet kan detta få till följd att fonderna avregistreras från fondtorget.

- Sparare med innehav i dessa fonder får med anledning av köpstoppet ett brev hemskickat med information. Av brevet framgår att fonderna inte kan väljas för nya köp men att den som vill kan byta från fonderna till någon av övriga fonder på fondtorget eller till det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa, avslutar Mats Öberg.

För vidare information

Mats Öberg, chef fondenheten, 072-210 23 50
Jimmy Larsson-Hagberg, pressekreterare, 072-210 22 87