Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Pensionsmyndigheten polisanmäler medarbetare i Luleå

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Pensionsmyndigheten har polisanmält en medarbetare på Luleåkontoret. Medarbetaren har stängts av från arbetsplatsen i avvaktan på polisutredningen.

Anledningen till polisanmälan är starka misstankar om att medarbetaren, genom sin tillgång till myndighetens system, under januari ställt om ett 30-tal pensionsutbetalningar till sitt eget konto och därigenom fått tillgång till cirka 600 000 kronor. De berörda pensionärerna har dock fått sina pengar, eftersom medarbetaren dubblerat utbetalningsbeloppen.

Enskilda medarbetare på Pensionsmyndigheten kan inte betala ut hur stora belopp som helst själva – för belopp över en viss nivå måste en chef eller person med delegation också godkänna transaktionen. Därför hade medarbetaren i det aktuella fallet gjort många transaktioner.

Felet upptäcktes genom rutinmässig kontroll i den bank som medarbetaren lät pengarna gå in till. Pensionsmyndigheten har egna kontroller kring utbetalningarna, men de kontrollerna görs månadsvis vilket innebär att upptäckten skulle ha gjorts efter månadsskiftet.

– Medarbetaren som gjort de här transaktionerna har nog förstått att det skulle upptäckas. Vi har kontroller av utbetalningarna, vi loggar alla transaktioner och kan se exakt vem som har gjort vad och när, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten.

Medarbetaren är avstängd från alla behörigheter i systemet, och har stängts av från arbetsplatsen. Banken har spärrat medarbetarens bankkonto. Polisen utreder nu fallet.