Fler skulle behöva fundera över sparande och pension vid samboende och giftermål. Det finns nämligen några saker ni som par kan göra för att kompensera varandra ekonomiskt om ni i framtiden går skilda vägar eller om någon av er dör.
Pensionen är individuell
Vare sig du är gift eller inte så tjänar du in till din egen individuella pension och betalar individuell skatt. Det går inte att dela på varken den allmänna pensionen eller tjänstepensionen vid en eventuell skilsmässa.
För över premiepension
Premiepensionen är den mindre delen av den allmänna pensionen. Om ni är gifta och en av er tjänar mindre pengar i långa perioder kan den som tjänar mer föra över sina framtida premiepensionsrätter för att jämna ut era framtida pensioner. Du kan bara föra över premiepensionsrätter du tjänar in under det år du begär överföringen och åren därefter. Du väljer själv under hur lång tid överföringen ska gälla.
Om du har fört över premiepension till din make, maka eller registrerad partner så får hen behålla pengarna även vid en eventuell skilsmässa.
För över premiepension till din partner
Starta ett separat sparande
En del väljer att starta ett extra sparande till den som har lägst inkomst för att exempelvis kompensera för deltidsarbete under långa perioder. Det är viktigt att sparandet är skrivet till den person det gäller så att pengarna inte kan delas vid en eventuell skilsmässa. För gifta kallas detta enskild egendom och är något som skrivs i ett äktenskapsförord. För sambos räcker det att sparandet står i rätt namn eftersom pengarna inte delas lika vid en separation.
Ekonomiska skydd inom tjänstepensionen om någon av er dör
Det kan betyda mycket för din familj om du har efterlevandeskydd kopplat till din tjänstepension, men i vissa situationer kan det vara onödigt. Det är viktigt att du har koll på vilka efterlevandeskydd du har och om din familj har behov av dessa.
I tjänstepensionen ingår ofta ett återbetalningsskydd. Det kan också finnas andra ekonomiska skydd till dina efterlevande. I vissa avtal behöver du själv välja om du vill lägga till eller ta bort dessa. Om du exempelvis är ensamstående utan barn, om du lever med någon som har högre lön än du eller om du har vuxna barn som klarar sig själva ekonomiskt är det ofta onödigt att ha efterlevandeskydd.
Om du inte väljer något efterlevandeskydd får du själv en högre pension men dina efterlevande får inte ersättning om du dör. Kolla med ditt tjänstepensionsbolag eller valcentral (exempelvis Collectum, Fora, SPV, Valcentralen eller Pensionsvalet) om du har återbetalningsskydd och andra ekonomiska skydd till dina efterlevande.
Blogg: Efterlevandeskydd inom tjänstepensionen
Livförsäkring
Om du har tjänstepension så har du oftast en tjänstegrupplivförsäkring under den tid du är anställd. Pengarna går i de flesta fall i första hand till make, maka, registrerad partner eller sambo och i andra hand till barn. Det är ett engångsbelopp som anhörig får vid dödsfall.
Du kan också teckna privata livförsäkringar om det finns behov av det.
Läs mer om livförsäkringar på konsumenternas.se
Efterlevandepensioner inom den allmänna pensionen
I den allmänna pensionen som betalas ut av Pensionsmyndigheten finns det olika former av ekonomiskt stöd som kan betalas ut om en anhörig dör, dessa kallas för efterlevandepensioner. Om någon i din familj dör kan du ha rätt till omställningspension, änkepension eller barnpension. Efterlevandepensionen betalas ut automatiskt när dödsfallet registreras i folkbokföringsregistret.