De flesta som arbetar i Sverige tjänar in pengar både till sin allmänna pension och till sin tjänstepension. Allmän pension är den statliga pensionen som Pensionsmyndigheten ansvarar för. Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas in av arbetsgivaren.
Så får du extra pengar till din framtida pension
Du tjänar in pengar till den allmänna pensionen när du tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan.
Den förälder som tjänar minst får extra inbetalningar till sin allmänna pension under barnets första fyra år. Det gäller oavsett föräldraledighet och hur den fördelas. Med förälder menas både biologisk förälder och adoptivförälder.
De extra inbetalningarna kallas pensionsrätt för barnår och är en kompensation för den lägre inkomst du kan få i jämförelse med den lön du hade innan barnet föddes.
- Det är inget du själv behöver ansöka om utan beräknas automatiskt. Så fungerar beräkningsmetoderna
- Du får inga extra inbetalningar för barnår om din årsinkomst överstiger 599 250 kronor (motsvarar den högsta inkomst som utgör underlag för allmän pension 2023).
- När du loggar in på Mina sidor kan du se de extra inbetalningar du fått för barnår från föregående år i ditt Orange kuvert. Du kan också se alla år med pensionsrätt för tidigare barnår i tjänsten Mina pensionskonton. Logga in på Mina sidor
Den dag du går i pension får du mellan 200 och 300 kronor extra per barn i allmän pension per månad livet ut, jämfört med om barnårsrätter inte hade funnits.
Den dag du går i pension får du mellan 200 och 300 kronor extra per barn i allmän pension per månad livet ut, jämfört med om barnårsrätter inte hade funnits. Du kan som mest få fyra barnårsrätter per barn, men då behöver det vara fyra år mellan barnens födelse. Om barnens födelse överlappar varandra blir storleken på de extra pengarna till pensionen lägre än om de inte överlappar.
Extra pengar från din arbetsgivare
Det är viktigt för din framtida pension att ha en tjänstepension via din anställning. Om du har tjänstepension:
- Fråga din arbetsgivare om de betalar in till din tjänstepension även under den tid du är föräldraledig.
- När du är föräldraledig och tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan kan du få en extra ersättning från din arbetsgivare som kallas föräldrapenningtillägg, eller föräldralön. Det innebär att arbetsgivaren fyller ut en del av glappet mellan din vanliga lön och föräldrapenningen. Prata med din arbetsgivare eller fackförbund för att ta reda på vad som gäller för dig.
Om det inte finns kollektivavtal på din arbetsplats måste du ha ett individuellt avtal med arbetsgivaren för att få dessa ersättningar. Är du arbetslös eller studerar omfattas du inte av detta. Tips på vad du kan tänka på om du saknar tjänstepension
Kompensera för deltidsarbete
Om du jobbar deltid under många år kan det påverka storleken på din framtida pension. Lever du i ett parförhållande kan ni kompensera för det genom att:
- den som har störst inkomst överför sina framtida premiepensionsrätter till den som tjänar mindre. För över premiepension till din partner
- starta ett eget sparande för att kompensera den som är hemma mer under småbarnsåren. Det är viktigt att sparandet är skrivet till den person det gäller så att pengarna inte kan delas vid en eventuell skilsmässa. För gifta par kallas detta enskild egendom och för sambos räcker det att sparandet står i rätt namn eftersom pengarna inte delas lika vid en separation.
Läs mer om hur småbarnstiden kan påverka din pension
Olika sätt att beräkna barnårsrätter
Det är bara en förälder som kan få pensionsrätt för barnår och du måste uppfylla vissa villkor. Det finns tre olika beräkningsmetoder, beloppen för beräkningsmetoderna 1, 2 och 3 nedan jämförs med varandra, därefter välj det högsta beloppet för det aktuella inkomståret.
* I vissa fall kan du få pensionsrätt även när du inte arbetar. Du som har småbarn, studerar, gör plikttjänst eller har sjuk- eller aktivitetsersättning får kompensation från staten för inkomstbortfallet. Då betalar staten in pensionsavgifter som motsvarar en fiktivt beräknad inkomst för din räkning som kallas pensionsgrundande belopp.