Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Våga fråga om tjänstepension – viktig löneförmån från din arbetsgivare

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Ungefär nio av tio har en tjänstepension via sin arbetsgivare, de flesta har en kollektivavtalad tjänstepension. Men det finns också individuella tjänstepensioner där du själv måste ha mer koll, här får du veta varför och vad som är viktigt att känna till. 

För en tid sedan pratade jag med en kvinna som jobbade inom kommunikation och marknadsföring. Hon visste att hon hade en individuell tjänstepension på sin arbetsplats men hon undrade lite över vilka nivåer som var rimliga. Hon berättade att hennes arbetsgivare betalade in 4 procent av lönen oavsett lönenivå och undrade om det var bra eller dåligt.    

Vad finns det för tjänstepensioner?

Kollektivavtalade tjänstepensioner bestäms i ett kollektivavtal mellan arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och fackförbund. Individuella tjänstepensioner bestäms direkt med dig som anställd. Tjänstepensionen kan därför se olika ut beroende av var du är anställd.  

Om du jobbar inom kommun, region eller statligt så finns det alltid tjänstepension via kollektivavtalen. Hos privata arbetsgivare är det vanligt med både kollektivavtalade tjänstepensioner och individuella tjänstepensioner. Det här är tjänstepension

Räkna ut din tjänstepension

Det är bra att ha de kollektivavtalade tjänstepensionerna som riktmärke när du har en individuell tjänstepension. Om din arbetsgivare betalar in mindre så kanske du kan förhandla om att de betalar in mer till tjänstepensionen. Alternativet är att förhandla om en högre lön så att du kan spara själv för att kompensera för den lägre insättningen till tjänstepensionen.

Inom de kollektivavtalade tjänstepensionerna betalar arbetsgivarna mellan 4,5 till 6 procent av månadslöner upp till 44 375 kronor (2022) före skatt. Om man har en lön som är högre än så betalar arbetsgivarna mellan 30 till 31,5 procent på den lön som kommer över 44 375 kronor (2022), upp till en viss nivå. Räkna ut din tjänstepension

Tjänstepensionen allt viktigare för den totala pensionen

Tjänstepensionen blir allt viktigare för den framtida pensionen. Ju högre lön du har, desto större del av den sammanlagda pensionen kommer att bestå av tjänstepension.

Det är få anställda som frågar om de har tjänstepension, men det är faktiskt inte heller många arbetsgivare som berättar om löneförmånen de erbjuder sina anställda.

För att få en samlad bild över dina tjänstepensioner kan du logga in på minPension.se. Logga in på minPension

Stort ansvar ligger hos arbetsgivarna – ta upp frågan med din chef

En del upplever att deras arbetsgivare inte alltid kan svara på frågor kopplade till tjänstepensionen. Fackförbund och arbetsgivarorganisationer samt de olika valcentraler som finns kan exempelvis hjälpa till med information och till oss kan du vända dig med generella frågor om tjänstepension.

Arbetsgivare har ett viktigt ansvar att tala om hur mycket pengar som betalas in till tjänstepensionen, hur pengarna placeras, vilka eventuella försäkringar som ingår och vilka eventuella val man kan eller behöver göra. Som anställd har du rätt att få veta hur just din tjänstepension fungerar så fråga alltid, det kommer att få stor betydelse i framtiden.

Kvinnan jag pratade med skulle förresten ta upp tjänstepensionen med sin chef. Jag hoppas att både hon och du har nytta av den här informationen.     

Tjänstepensionens dag den 27 september

Tjänstepensionens dag infaller den 27 september varje år. Syftet är att uppmärksamma vikten av att ha en tjänstepension och att inspirera arbetsgivare att informera sina anställda om tjänstepension.

Vi försöker tillsammans med andra aktörer inom pensionsbranschen på olika sätt sprida kunskap och information kring att det är viktigt att ha en tjänstepension.  Den kan ha stor betydelse för hur din totala framtida pension kommer att bli, och är den delen av din pension som din arbetsgivare ansvarar för. Tjänstepensionens dag