Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Almedalen för pensionsnördar

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Pensionsmyndigheten kommer även i år att vara med på Almedalsveckan i Visby. Vi kommer liksom tidigare år att hjälpa människor på plats att få koll på sin totala pension. Vi kommer även att anordna två seminarier med intressant innehåll. Jag kan redan nu gissa mig till vilka ämnen som kommer att vara heta på pensionsområdet.

Själv har jag varit på Almedalsveckan tre år i rad, det är roligt men också väldigt hektiskt. Jag hinner tyvärr inte med att gå på alla intressanta seminarier, men de jag hinner med är alltid väldigt givande. Almedalsveckan är dessutom ett bra tillfälle att nätverka med andra pensionsaktörer, få ny/uppdaterad kunskap och även få överblick över vilka pensionsfrågor som är heta i samhällsdebatten. Jag har tidigare år tänkt att jag borde passa på att se något av Visby när jag ändå är på plats, men hittills har det varit väldigt mycket jobb och lite fritid.

Varför är vi där?

Anledningen till att Pensionsmyndigheten är på Almedalsveckan är att nätverka, dela information med andra pensionsaktörer, delta i debatten och självklart lyfta frågor som vi tycker är viktiga för pensionärer och pensionssparare.

Från tisdag till torsdag mellan klockan 10-16 finns våra experter på plats och hjälper dig att se ungefär hur stor din totala pension kommer att bli vid olika pensionsåldrar. Vi finns på Kronstallgränd 4. Om du inte är på plats i Almedalen kan du ringa vår Kundservice på telefonnummer 0771-776 776 och få samma hjälp över telefon.

Vi anordnar två seminarier

Hur enkelt kan det bli? 
Så kan branschen göra det enkelt för den enskilde att gå i pension. Här kommer vi diskutera om det går att få fram ett ”pensionsplaneringsvektyg” tillsammans med branschen. Att gå i pension upplevs av många som krångligt. När ska och kan man ta ut de olika delarna av pensionen? Går det att ångra sig? Vilka val finns och hur påverkar de storleken på pensionen? Skulle det bli enklare om det fanns ett verktyg som gav överblick och hjälpte oss med allt det praktiska? Svaret borde bli ja! Men frågan är hur enkelt det kan bli? Har pensionsbranschen nyckeln?

Längre liv – längre arbetsliv. 
Vad krävs för att komma dit? Här möter vi Göran Hägglund och Göran Johnsson som har fått i uppdrag av Regeringen att belysa frågorna kring ett längre arbetsliv. Frågan om ett längre arbetsliv ligger högt upp på den politiska dagordningen. Regeringens har haft samtal med arbetsmarknadens parter i syfte att komma framåt i frågan. Hur har dessa samtal gått hittills? Och vad återstår?

Vad är aktuellt?

Jag har tittat på programmet för Almedalen och då specifikt de som kommer att prata om pension i olika sammanhang. De ämnen jag tror kommer att diskuteras mest under den kommande veckan vad gäller pension är hållbarhet och kvinnors pensioner.

När det gäller hållbarhet så handlar det främst om hur vi investerar och kan investera våra pensionspengar ur ett hållbarhetsperspektiv. Kvinnors pensioner i förhållande till männens har varit ett ämne som lyfts många gånger under flera år så också i Almedalen. Vi får se om det kommer fram nya intressanta vinklar och information, jag ser fram emot en hel massa snack om pensioner under veckan.

Är du själv i Visby under Almedalsveckan? Passa på att gå på intressanta seminarier. Kanske ett om pension?                   

Hela programmet finns på Almedalsveckan.info.

Glad sommar önskar jag er alla, jag är tillbaka i augusti igen!