Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Är hela min pension placerad på börsen?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Jag och mina kollegor stod på centralstationen i Stockholm förra veckan och svarade på frågor om pension eftersom vi just nu har en informationsturné i samband med utskick av orange kuvert. Jag fick frågor om allt möjligt från tjänstepension till bostadstillägg, men en fråga tänkte jag ta upp här, nämligen ”Är hela min pension placerad på börsen?”

Det är en fråga eller ett påstående som jag har hört ganska ofta. Det känns därför viktigt att reda ut hur det ligger till.

Allmän pension - inkomstpension

Det mesta av det du betalar till din allmänna pension går till inkomstpensionen. Det är den större delen av den allmänna pensionen. De som arbetar idag betalar in avgifter som betalas ut som pension till dagens pensionärer.

Pengarna till inkomstpensionen ligger alltså inte på ett konto som är öronmärkt till just dig. Du får istället något som kallas pensionsrätter och värdeförändringen på de pengarna bestäms framförallt av inkomsternas utveckling i Sverige.

De pengarna är alltså inte placerade på börsen, men cirka 12 procent av inkomstpensionssystemets totala tillgångar finns i de så kallade AP-fonderna. Man kan säga att AP-fonderna fungerar som en slags pensionsbuffert och de pengarna är placerade på börsen.  

Allmän pension - premiepension

En mindre del av din pensionsavgift går till premiepensionen, den är placerad i fonder och de pengarna är öronmärkta för just dig. Där har du möjlighet att själv välja fonder från ett fondtorg hos Pensionsmyndigheten. Gör du inget val hamnar pengarna i AP7Såfa som är förvalet i premiepensionssystemet. Dessa pengar är alltså placerade på börsen.  

Tjänstepension

Om du har en tjänstepension via din arbetsgivare så är den i varierande grad placerad i fonder (på börsen). Du kan själv välja att placera delar av din tjänstepension, men det finns också förval för de som inte själva väljer.   

Den största delen är inte placerad på börsen

Om du är orolig för svängningar på börsen är det bra att känna till att den största delen av de flesta individers totala pension, inkomstpensionen, inte är placerad på börsen. Du har också möjlighet att välja fonder med lägre risk, till exempel räntefonder i din premiepension. Hur stor risk man har i sina placeringar har betydelse för vilken värdeförändring du kan förvänta dig på lång sikt efter väldigt många års sparande.

Räntefonder - ett alternativ för dig som vill ha lägre risk

Under den perioden kan värdet ha gått upp och ner flera gånger. Aktiefonder kan med sin högre risk på sikt ge bättre värdeutveckling än räntefonder, men värdet kommer att variera mer under tiden. Det finns dock inga garantier för att en högre risknivå ger bättre värdeutveckling. Fonder med lägre risk, räntefonder, kan passa den som tycker att det är viktigt med ett stabilt värde.